2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Közösen tiltakoznak a földárverések ellen

2015. november 16., hétfő 13:03, frissítve: hétfő 17:26

A Jobbik az LMP-vel közösen tiltakozik a földárverések ellen. Az MSZP galádságot emleget a licitek kapcsán.

Nem indult zökkenőmentesen a földárverés. Az LMP aktivistái hangosbeszélővel zavarták meg a licitálást az Egri Járási Hivatalban, ezért több aktivistát kiküldtek a teremből, illetve volt olyan szimpatizáns, akivel szemben rendőri intézkedést is kezdeményeztek, amiért megzavarta az árverést.

Sallai Róbert Benedeket szintén kiküldték a teremből, mert az árverésvezetőnek figyelmeztetnie kellett az ellenzéki politikust. Az ökopárt országgyűlési képviselője a HírTV-nek azt nyilatkozta: a földárverések nem a helyi kis földművesekről szólnak.

 

„Ez a dolog, ami itt most zajlik, nem a helyi kis földművesekről szól. Olyan licitek vannak és olyan földek, amiben majdnem 300 milliós földértéken zajlik a licit. Kis- és közepes gazdálkodók nem tudnak ilyen liciteken részt venni” – fogalmazott.

Bejelentkezés 12 órakor:

Kétszáz külföldi is licitálhat

A nyilvános földárveréseken több mint 200 külföldi állampolgár is licitálhat magyar állami földterületekre. Kikiáltási ár alatt egyetlen földterület sem találhat új gazdára, az árverési biztosíték a kikiáltási ár tíz százaléka. A legkisebb termőterület licitára 12 és fél millió, míg a legnagyobbé több mint 129 millió forint.

Nem tolongtak az árverésen

Minimális érdeklődés mellett kezdődött Szombathelyen az állami földek árverezése. A délelőtti liciten nyolc területet kínáltak eladásra, egy-egy tételre általában egy vevő jelentkezett, de olyan föld is volt, amit senki sem akart megvásárolni. A földek kikiáltási áron keltek el, többségében helyben gazdálkodók tulajdonába kerülnek. A meglévő haszonbérleti szerződések a privatizáció után is érvényesek maradnak; a ma Vas megyében eladásra kínált földek esetében ezek 2030-ban vagy 2035-ben járnak le.

Az ellenzék tiltakozást szervezett a megyei földhivatal épülete elé. A helyi LMP szerint tartani lehet attól, hogy nagybirtokosok vagy külföldiek kezébe kerülnek az állami földek. „Azt gondoljuk, hogy az intézkedés a nagybirtokrendszert betonozza be. Az LMP ehelyett a kis- és középvállalkozókat, a helyi gazdákat részesítené előnyben, ezért semmi mást nem tehetünk, mint hogy felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal fejezze be a földprivatizációt. Most állítsa le, és azonnali népszavazást írjanak ki a kérdésben” – nyilatkozta Horváth Zoltán, az LMP Vas megyei szervezetének elnökségi tagja.

Győrben a licitek már lezárultak, ott nem történt rendkívüli esemény. A tíz meghirdetett földből öt kelt el:

Galádságot emleget az MSZP

Az elmúlt 25 év legnagyobb galádsága kezdődött el Magyarországon a földárverésekkel – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese Győrben, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya előtt tartott sajtótájékoztatón. Az intézményben reggel kezdődött a három hektár feletti állami földek dobra verése. Gőgös Zoltán jelezte: lesznek olyan termőterületek, amelyek százmillió forintért cserélnek gazdát. „Mi azt mondjuk – amióta ez az egész elindult –, hogy itt nem a kistermelők megsegítéséről van szó, hanem valamilyen nagy pénzekkel rendelkező érdekkörnek a kiszolgálásáról. Akinek megéri akár egy 35 éves hosszú távú befektetés, aminek a végén mondjuk értékesebb vagyonelemmel fog rendelkezni. Más értelme ennek a vételnek nincs” – fogalmazott az MSZP elnökhelyettese.

Mirkóczki: Jogi trükkök százait építették be

Jogi trükkök százezreit építették be a földtörvénybe – mondta a Jobbik országgyűlési képviselője Egerben, ahol a radikális párt az LMP-vel közösen tiltakozik a földárverések ellen. Mirkóczki Ádám szerint a Fidesz történelmi merényletet hajtott végre Magyarország ellen a földárverésekkel.

„Ez a mai egy szimbolikus nap, és egy szimbolikus ügy a tekintetben, hogy most nyílik lehetősége mindenfajta oligarchának, spekulánsnak vagy adott esetben külföldi állampolgárnak is a magyar földre rátenni a kezét. Én azt gondolom, hogy ez egy történelmi merénylet Magyarország ellen, amit a Fidesz tett” – mondta Mirkóczki Ádám.

Bejelentkezések 10 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!