2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Több mint százezerrel nő az orvosok pénze

,

2016. június 9., csütörtök 15:00, frissítve: csütörtök 19:53

Ősztől nő az orvosok, a szakápolók és a kórházi szakgyógyszerészek bére. A rezidensek fizetése viszont csak jövőre emelkedik. A kormány azt ígéri, hogy a béremelésre akkor is lesz pénz, ha az idei és a jövő évi költségvetést a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt módosítani kell.

Éjszakába nyúlóan tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői az egészségügyi dolgozók béremeléséről az érdekvédőkkel.

A főállású szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forinttal kapnak többet szeptembertől. Jövőre további 100 ezerrel nő az alapbérük. Az ápolók és más szakdolgozók jussát négy lépésben emelik 2019-ig. A rezidensek és a kórházi gyógyszerészek csak jövő novembertől vihetnek haza többet. „Az elmúlt négy évben invesztáltunk betonba, üvegbe, műszerbe, és most két év alatt 100 milliárd forint kerül az egészségügybe a bérek emelésére. Tehát 2016-ra és 2017-re vonatkozik ez. 2018-ban, illetve 2019-ben újabb fázis következik, tehát nem álltunk meg a béremelés útján, de egy fontos állomáshoz érkeztünk, és ebben benne van ez az év, 100 milliárd forint” – jelentette ki Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

Olyan megállapodás született, amely feleslegessé tette a tüntetést – mondta az egyik szakszervezet elnöke. „Önmagában sem ők, sem mi – még egy sztrájktárgyalás keretében sem – egy reprezentatív szakszervezetként nem értünk volna el eredményt. Ez egy közös munka, amely 2014. január 1-jén vette kezdetét, és én mindannyiunk nevében csak azt kívánom, hogy minden munkavállalónak, amikor először meglátja a bérfejlesztést, akkor arra gondoljon, hogy neki már nem kell utcára mennie ezért, mert vannak olyanok, akik helyette és érte gondolkoznak és cselekszenek” – mondta Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Jövőre az egészségügy 170 milliárd forint többletforrást kap. „Ez a mi költségvetésünkben rendelkezésre fog állni. Én nem tudok semmi olyan tényezőről, ami ezt befolyásolhatná” – szögezte le Ónodi-Szűcs Zoltán.

A béremelést kőbe vésték az egészségügyi államtitkár szerint. A kórházak adósságának újbóli átvállalásáról Ónodi-Szűcs Zoltán nem mondott részleteket. Ahogy az egyetemeken, úgy 2017-től a kórházakban is kancellárok veszik át a gazdasági irányítást. „Az adósság, az mindig konszolidációk során valósult meg. Nem várja senki azt el a kancellártól, hogy ledolgozza az adósságállományt, ez nem erről szól. Nem fiskális szempontok miatt történik a kancellária-rendszer kialakítása, hanem azért, hogy legyen egy racionális működtetése a hazai intézményrendszernek” – tette hozzá az egészségügyi államtitkár.

Tóbiás: Itt volt az ideje!

Szükséges, de nem elégséges – így látja az MSZP az egészségügyi dolgozók béremelését. Tóbiás József szerint kétszer ekkora béremelésre lenne szükség az ágazatban. A pártelnök hozzátette, a fizetések rendezésének kérdése egyre égetőbb az oktatásban és a szociális ágazatban is.

„Ami a bejelentést illeti, ez pontosan a fele annak, mint amit a Magyar Szocialista Párt követel a kormánytól, de itt volt az ideje! Ugyanez a helyzet vár mind az oktatási, mind pedig a szociális területen. Látnia kell a kormánynak, hogy az állam nem vonulhat ki abból a szolgáltatási szektorból, ahol emberek azt várják a hétköznapok biztonságaként, hogy a szociális ellátásban, az egészségügyben és az oktatásban minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy minőségi szolgáltatásokat kapjanak” – fogalmazott a pártelnök.

Borulhat a költségvetés

A jövő évi költségvetést is boríthatja, ha az idei gazdasági növekedés kisebb lesz a tervezettnél. 2016 első negyedévében a GDP mindössze 0,9 százalékkal bővült. Az egyik nemzetközi szervezet már rontott is magyarországi előrejelzésén. A nemzetgazdasági miniszter egyelőre nem változtat a számokon. „A 2,5 százalékos növekedési kilátáson nem kívánunk változtatni. Eddig az adóbevételek időarányosan teljesültek, tehát itt sem látunk olyan veszélyt, amely azt indokolná, hogy bármiféle módosítás szülessen, ezért azt gondolom, ha az első két negyedév adatait tudjuk majd, akkor lehet erre a kérdésre visszatérni” – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: az első fél év növekedési adatainak ismeretében javasolhatja a kormány az idei költségvetés esetleges módosítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!