2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:55

TI: Orbán azt üzeni, hogy a korrupciónak nincs következménye

2016. november 16., szerda 17:50, frissítve: szombat 17:02

A Transparency International szerint azzal, hogy Orbán Viktor megvédte a korrupciós botrányba keveredett és hazugságon kapott Rogán Antalt, azt üzente a választóknak, hogy Magyarországon nincs következménye a korrupciónak. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai is kiálltak a propagandaminiszter mellett – leszavazták, hogy a bizottság megvizsgálja a Rogánhoz kapcsolódó ügyeket. Az Index írta meg egy tényfeltáró cikkben, hogy a miniszter titkos üzleti tárgyalásokat folytat Habony Árpáddal és Kertész Balázzsal.

Az Index közölt felvételt arról, ahogy öt percen belül egymás után érkezett ugyanabba az Aulich utcai házba Rogán Antal propagandaminiszter, Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója, valamint Kertész Balázs ügyvéd, akinek a cége ebben a házban működik, és akiről a K&H-botrány nyomozati anyagában azt írták: ő intézi Rogán csúszópénzzel kapcsolatos ügyeit. Mikor a portál szerette volna megtudni, miről tárgyaltak, Rogán minisztériuma azt mondta: a tárgyalás meg sem történt. Miután meglátták a felvételeket, már az volt a válasz, hogy csak kávéztak.

Rogán volt kollégája és az Index szerinti üzlettársa, Kertész Balázs egyébként annál az ügyvédi irodánál dolgozik, amely a miniszter letelepedési kötvényeivel bizniszelők ügyeit intézi. Emellett felügyelőbizottsági tag annál a szövetségnél, amely a gáz- és olajkészletek tárolását megszervezi, továbbá egy olyan cégnél is, amely tárolja a gázkészlet nagy részét. Emiatt nemzetbiztonsági ellenőrzésen kellett volna átesnie, de egy jogi kiskapu segítségével elkerülte.

Az ellenzék hiába kért a nemzetbiztonsági bizottságtól vizsgálatot az ügyben, a kormánypárti többségű testület leszavazta az indítványt.

„Kormánypárti képviselők nem engedték napirendre venni azt a kérdést, amelyet Szél Bernadett kezdeményezett, és magam is és a bizottság jobbikos tagja is egyetértett azzal, hogy az Indexen megjelent információkat tárgyalja, hiszen külgazdasági szempontból ennek lehetnek releváns információi” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta: nem szeretné ha a Fidesz egy nemzetbiztonsági kérdést a szőnyeg alá söpörne, ezért azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kezdeményezni fogják a propagandaminiszter bizottsági meghallgatását is. „Sajtóinformációk szerint itt egy olyan hálózat működik, amely az állammal párhuzamosan végez gazdasági tevékenységet, és közben külföldi aktorokkal egyeztetnek olyan kérdésekben, amelyekben jobb helyeken az állam szokott egyeztetni” – mondta Szél Bernadett.

Az Együtt jóvátételi adót vetne ki azokra, akik korrupt ügyekkel szerezték meg a vagyonukat.

A miniszterelnök közölte: nem foglalkoznak az üggyel. „Nehogy azt higgye, hogy ezek a hírek minket megrendítenek, vagy akár csak elgondolkodunk rajtuk. Ezek blöffök, politikai blöffök. Így is tekintjük őket így is kezeljük őket. Másfelől politikusként politikust lehazugozni nem nagyon eredeti, és nincs is sportértéke” – reagált Orbán Viktor hétfőn a parlamentben.

A Transparency International Magyarország szerint ha a választók azt látják, hogy a miniszterelnök védi a korrupció botrányba keveredett miniszterét, az azt mutatja nekik, hogy a hatalomban lévők bármit megtehetnek. „Azt a képet közvetíti a választók felé, hogy Magyarország következmények nélküli ország, a korrupciós ügyeknek nincs következményük. Annak az egyébként kiváló cikknek, amelyet az Index publikált Rogán Antalról, a következménye egy jól működő demokráciában az kellene hogy legyen, hogy a hatóság elkezdi vizsgálni, igaz, amit az újság állít vagy nem igaz” – mondta Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója.

A vizsgálat szerint a magyarok harmada korruptnak tartja a politikai szférát, a többség pedig tehetetlennek érzi magát a jelenséggel szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!