2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Blöff: Matolcsy útjára lépett Orbán

2016. november 14., hétfő 19:26, frissítve: kedd 13:50

A miniszterelnök blöffnek minősítette a Rogán Antal ügyeire vonatkozó ellenzéki kérdéseket. Orbán Viktor azt mondta: minden támadás csak megerősíti pozíciójában kabinetvezetőjét. Azt a felvetést pedig nem tartja túl eredetinek, hogy a propagandaminiszter hazudott.

Sorra jelentek meg az elmúlt hetekben a sajtóban a Rogán Antalhoz köthető botrányos ügyek. Az azonnali kérdések órájában az ellenzék arra várt választ a miniszterelnöktől, hogy meddig tart ki a többször is hazugságon ért miniszter mellett.

Az LMP-s Szél Bernadett az Index tényfeltáró írása alapján kérdezte a miniszterelnököt, amely szerint Rogán Antal régi bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek az Aulich utcai irodájában egy grúziai erőmű-beruházásról tárgyalhatott. „A cikkben Kertész Balázs irodája előtt három olyan üzletember beszélgetett, akik, úgy gondolom, egy normális országban különböző állami intézményekben kellene hogy beszélgessenek. Grúzia volt miniszterelnökéről van szó, a letelepedési kötvényben érdekelt üzletemberről, és egy grúz bankárról. Voltak ott százalékok, Eximbank, erőmű-beruházás, ez olyan iroda, ahol többen előfordultak” – jelentette ki az ellenzéki párt társelnöke.

Matolcsy György szóhasználatával, a felcsúti kisvasútnál alkalmazott érvekkel válaszolt a miniszterelnök – minél inkább támadják propagandaminiszterét, annál inkább kitart mellette. „Én a politikai blöffökkel nem foglalkozom, politikai bulvárral nem foglalkozom, és politikai blöfftámadásokkal nem foglalkozom. A kormányon belül csak a teljesítmény számít. Minden egyes támadás, amelyet Rogán Antal miniszter ellen indítottak, megerősítette Rogán Antal miniszter pozícióját” – jelentette ki Orbán Viktor.

A szocialista Harangozó Tamás felszólalásának a miniszter hétszázezer forintos luxusbőrtáskája adta az apropóját. A politikus úgy vélekedett, hogy Rogán Antal neve mára egyet jelent az urizálással, a folyamatos botrányokkal. „Azt szeretném kérdezni én is miniszterelnök úrtól, meddig védi még ezt a fiút. […] Minek kell még kiderülnie, minek kell még történnie hogy elhatárolódjon Rogán Antalltól, és leváltsa őt a miniszteri pozíciójából?” – tette fel a kérdést az MSZP-s képviselő.

Orbán Viktor közölte: nem veszi komolyan a Rogánnal szembeni vádakat. „Ha csak egy igaz szó is lett volna abból, amit elmondott, önök már régen tettek volna büntetőfeljelentéseket, de azt persze nem merik vállalni” – fogalmazott.

A jobbikos Szilágyi György is Rogán Antal ügyeit firtatta. A képviselő szerint a minisztert rövid időn belül háromszor is hazugságon kapták, ezért érthetetlen, hogy a miniszterelnök még mindig kiáll mellette. Az ellenzéki politikus ezt azzal magyarázza, hogy Rogán korrupciós ügyleteinek Orbán Viktor is haszonélvezője. „Miniszterelnök úr, itt nem az a kérdés, hogy a tényeket ön hogyan ítéli meg, az a kérdés, hogy amikor bebizonyosodik a magyar kormány egyik felelős miniszteréről, hogy nem mond igazat, akkor ön mit tesz. És ezek szerint ön nem tesz semmit. Ez az ön felelőssége, itt most nem Rogán Antalról beszélünk, hanem az ön felelősségéről. Ön megengedi, hogy a magyar kormányban, amelyet ön vezet, egy miniszter hazudjon. Ha ön ezt megengedi, akkor ön támogatja a hazugságot, és támogatja minden valószínűség szerint azokat a korrupciós ügyeket is, amelyek ehhez a miniszterhez köthetők” – érvelt Szilágyi György.

A miniszterelnök a jobbikos képviselőnek adott válaszában is maradt a jegybankelnököt idéző kommunikációs formulánál – ezt annyival toldotta meg, hogy szerinte nem túl eredeti hazugsággal vádolni egy politikust. „A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy amikor megindul egy kampány egy politikus ellen, akkor aztán tücsköt, bogarat, kígyót, békát… Belefér, én is átmentem ezen. Hány ilyen példát tudnék mondani! Nehogy azt higgye, hogy ezek a hírek minket megrendítenek, vagy akár csak elgondolkodtatnak – ezek blöffök. Politikai blöffök, így is tekintjük őket, így is kezelem őket. Másfelől politikusként politikust lehazugozni nem valami eredeti, szerintem nincs is sportértéke” – fogalmazott Orbán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!