2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Orbán Viktor: Nem elhagyjuk, hanem elfoglaljuk Brüsszelt + videó

Exkluzív podcast interjút adott a miniszterelnök a Mandinernek. Kacsoh Dániel és Pócza István Ukrajna uniós csatlakozásáról, a Zelenszkij-találkozóról, Ursula von der Leyenről, a szuverenitásvédelemről és Szoboszlai Dominikról is kérdezte a kormányfőt.

  • Orbán Viktor: Nem elhagyjuk, hanem elfoglaljuk Brüsszelt + videó

Orbán Viktor többek között az alábbi témákról beszélt a műsorban:

  • Mit szól ahhoz, hogy a Politico szerint ő lett az Európai Unió ünneprontója?
  • Mikor jönnek az uniós pénzek?
  • Miért nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását?
  • Miről beszéltek Zelenszkijjel?
  • Mikor érhet véget a háború?
  • Ki lesz a Fidesz budapesti főpolgármesterjelöltje?
  • Találkozott-e Szoboszlai Dominikkal?

A beszélgetés videós formában is megtekinthető:

Mandiner kiemelt néhány gondolatot a beszélgetésből.

Ukrajna tervezett EU-csatlakozásáról:

Az Európai Unió szörnyű hibát készül elkövetni, amit meg kell akadályozni. Akkor is, ha huszonhatan akarják ezt elkövetni, s csak mi vagyunk ezzel szemben. (...) Valójában Ukrajna nincsen abban az állapotban, hogy meg lehessen kezdeni vele a csatlakozási tárgyalásokat, de a háború miatt, geostratégiai, mondjuk úgy, politikai okokból mégis meg kell kezdeni vele a tárgyalásokat. Ez egy tévedés szerintem.

Ursula von der Leyen esetleges támogatásáról az Európai Bizottság élén:

Hát nem ettem meszet!

Arról, hogy milyen volt az Orbán–Zelenszkij-beszélgetés Argentínában:

Találkozónak nem nevezném, de volt az ukránok elnökének mondandója a számomra, kihasználtuk az alkalmat, és váltottunk néhány szót egymással.

Az önkormányzati választásról:

A Fidesz a KDNP-vel közösen a legnagyobb politikai erő Budapesten is. Erkölcsileg komolyan vehetetlen lenne, ha mi Budapestet nem vennénk komolyan.

Arról, hogy tényleg kivezeti-e Magyarországot az EU-ból:

Nem ki, hanem be. Egyre beljebb! Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt.

Hisszük, ha látjuk

– Ha rossz a buli, akkor az ünneprontó ember nagyon is hasznos – jegyezte meg a miniszterelnök a Politico azon kijelentésére, hogy Orbán Viktor az Európai Unió ünneprontója. A kormányfő szerint érdemes tudni, hogy a Politicót nem Európában szerkesztik, egy azon kívüli politikai nagyhatalom véleményét tükrözi.

Egyetlenegy olyan eset sem volt, amikor a kormány álláspontját az határozta volna meg, hogy Magyarország kap-e pénzügyi támogatást vagy sem

– reagált a vádakra Orbán Viktor. Hozzátette: büszke rá, hogy a magyar diplomácia ezt a két dolgot külön tudja kezelni. Vannak pénzügyi kérdések és vannak szakmai, illetve elvi jelentőségű ügyek, ezeket sosem szabad összekeverni.

Műsorvezetői kérdésre, miszerint meglebegtették egy nagyobb uniós forrás utalását Magyarországnak, a miniszterelnök leszögezte:

Hisszük, ha látjuk.

Magyarország minden kérést, feltételt megtárgyalt és teljesített – mutatott rá, majd hozzátette: nincs az ország működésének minőségével kapcsolatos valódi kifogás, ami megállná a helyét. Ez a pénz jár Magyarországnak – mondta, majd hangsúlyozta:

a kormány hajlandó pénzügyi kérdésekről pénzügyi alkukat kötni, de nem hajlandó pénzügyi kérdésekről stratégiai vagy szakpolitikai alkukat kötni.

Zelenszkij és Ukrajna

A Zelenszkijjel való találkozásáról Orbán Viktor elmondta: találkozónak nem nevezné, de volt az ukrán elnöknek mondandója, így váltottak néhány szót egymással.

Az ukrán törvénymódosításokról a miniszterelnök elmondta: nyolc évvel ezelőtt vették el a kisebbségi magyarok jogait, a magyar kormány az első pillanattól küzdött azért, hogy adják vissza. A most kiadott törvényt elmondása szerint jelenleg vizsgálják, hogyan is érinti a kárpátaljai magyarságot. Azonban a miniszterelnök nem fűz hozzá túl sok reményt, mert a magyar kormány megközelítése teljesen más,

a 2015-ben elvett törvényt követelik vissza a magyaroknak.

Ukrajna tervezett uniós csatlakozásáról Orbán Viktor azt mondta: az EU hibát készül elkövetni, és ebben meg kell őket akadályozni. A tagfelvétel ugyanis szerinte egy olyan eljárás, amelynek nagyon világosan keretezett szabályai, feltételei vannak. Ha ezek teljesülnek, akkor a nyújtott teljesítmény alapján lehet dönteni arról, hogy felvesznek-e valakit. Az unió szakítani akar ezzel a gyakorlattal, mert szerintük ez egy geostratégiai kérdés.

A miniszterelnök szerint valójában Ukrajna nincsen olyan állapotban, hogy meg lehessen kezdeni vele a tárgyalásokat, de a háború miatt kivételt tennének.

Ez egy tévedés, ezzel tönkretesszük az Európai Uniót

– szögezte le a kormányfő. Szerinte olyan károkat is okozhat magának az EU, amelyeket még csak fel sem mért. A magyar álláspont az, ha geostratégiai jelzést szeretnék adni Ukrajnának, akkor adjunk, de az nem a tagság – hangsúlyozta Orbán Viktor. Lehetséges megoldásként egy stratégiai partneri szerződést tudna elképzelni.

Szoboszlai Dominik

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy már találkozott Szoboszlai Dominikkal, néhány évvel ezelőtt, és váltott vele pár szót Telkiben.

Diszkrét viszonyom van Dominikhoz is, de ő a király, tehát itt nincs kérdés. Magyar miniszterelnökök jönnek mennek, Liverpoolban kevesen játszottak Magyarország polgárai közül, kevesebben játszottak a Liverpoolban, ráadásul olyan elismertség mellett, mint ő, mint ahány miniszterelnöke volt Magyarországnak. Úgyhogy nem az a kérdés, én mikor találkozok vele, hanem ő mikor hajlandó majd velem találkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Kárt okozna Magyarországnak egy baloldali kormány Kína-ellenes retorikája?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!