2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

MNB: a veszteséget mi fizetjük, a nyereség szabad préda?

2016. március 4., péntek 17:33, frissítve: szombat 10:47

A jegybank veszteségét az adófizetőknek kell megfizetniük, így annak nyeresége is közpénz – mondta a Hír TV-nek Róna Péter, az MNB volt felügyelőbizottsági tagja. A Fidesz szóvivője azt mondta: maga is megszavazta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítást, s amennyiben az az Alkotmánybírósághoz kerül a jogszabály, megvárják az eljárás eredményét. Kövér László házelnök azonban kedd óta nem írta alá a törvényt, holott azt az Országgyűlés sürgősséggel, két nap alatt megszavazta.

„A jegybankban keletkező és felhasznált pénz közpénz, de nem költségvetési pénz, nem adóforintokból származik a jegybank bevétele vagy működési költsége.” Tavaly novemberben még Matolcsy György is úgy nyilatkozott: a jegybank pénze közpénz. Sajtóértesülések szerint mégis ő maga kezdeményezte a miniszterelnöknél, hogy rejtsék el a nyilvánosság elől az MNB alapítványainak gazdálkodását. A kormánypárti többség gyorsított eljárásban fogadta el a törvényt.

„Én is megszavaztam ezt a törvényt” – közölte a Fidesz frakciószóvivője, arról azonban már nem szívesen beszélt sajtótájékoztatóján, hogy miért gondolta úgy, hogy a jegybank a nyilvánosság kizárásával költheti a mintegy 250 milliárdos vagyont:

„– Ön szerint nem közpénzt kezel a jegybank?
– Nézze, a törvény világos, amit megszavaztunk, ez a törvénymódosítás, ez világosan leírja ezeket a kérdéseket… A frakcióvezető úr lehet, hogy éppen ön volt ott hétfőn, sajtótájékoztatón elmondta, hogy mi a frakció álláspontja, továbbra is ugyanezt tudjuk mondani, mint amit ő mondott.
– És mi a helyzet, hogyha ne adj’ isten hiánya keletkezik a jegybanknak, akkor azt kinek kell megfizetnie?
– Folytassuk… már beszélgessünk! Úgy látom, hogy ön egy hosszabb fogadóórára érkezett…
– Ez az utolsó kérdésem…
– Nagyon nagy örömmel, nem-nem, nyugodtan, ezért mondom, hogy akkor folytassuk utána.
– Még erre az utolsó kérdésre kérem, válaszoljon, képviselő úr!
– Ne haragudjon, már éppen meginvitáltam a folyosóra, tegye meg, hogy nem szalad el”

– fogalmazott Halász János.

A szóvivő azonban a folyosón sem adott arra választ, mi a kormánypárt álláspontja a jegybanki veszteségről. Azt ugyanis a törvény szerint a költségvetésnek, azaz az adófizetőknek kell állniuk. Halász János ezt a kérdést azonban inkább már passzolta.

Az MNB egykori felügyelőbizottsági tagja szerint a Magyar Nemzeti Bank igenis közpénzt kezel. „A Magyar Nemzeti Bank mivel költségvetési intézmény, tehát a költségvetéstől kap forrást abban az esetben, ha szüksége van rá, értelemszerűen az egész mérlege közpénz. […] A jegybank nyeresége és vesztesége egyszerűen az árfolyammozgásnak az eredménye. Az MNB-nek most azért van nyeresége, mert gyengült a forint” – nyilatkozta Róna Péter.

Bár a jegybanktörvény módosítását a parlament sürgősséggel már kedden elfogadta, a házelnök még nem írta alá a dokumentumot. Kövér Lászlónak erre öt napja van. Korábban ő is úgy fogalmazott, hogy az MNB közpénzt kezel. Kövér Lászlónak mindenképpen alá kell írnia a törvényt. Áder János azonban van mérlegelési joga, az mno.hu korábban úgy értesült: a köztársasági elnök nem írja majd alá a törvényt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!