2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Megint a fegyházból facebookozott egy rab

2017. április 27., csütörtök 15:15, frissítve: csütörtök 15:52

Megint fotókat posztolt magáról egy rab a szombathelyi fegyházban, pedig januárban épp ezért rúgták ki a bv-intézet parancsnokát. A börtönben a rabok elvileg csak szigorúan szabályozott körülmények között használhatnak telefont, de a Hír TV birtokába került fotók tanúsága szerint egy kábítószer-kereskedelem miatt elítélt férfi a cellájából posztolt fotókat, kommentelte ismerősei bejegyzéseit.

Szürke nadrágot és felsőt viselő, kigyúrt férfi pózol egy egyszerű fehér fal előtt azokon a fotókon, amelyek áprilisban és márciusban kerültek fel a Facebookra, a feltöltő, B. Szabolcs munkahelyeként az „Eötvös Gengszter Képző És Büntetésvégre Hajtó Intézményt” tünteti fel. Utóbbi nem teljesen vicc: B. Szabolcs 2015 óta fegyházbüntetését tölti kábítószer-kereskedelem miatt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a rajta látható nadrág pedig a bv-ben rendszeresített formaruha része.

B. Szabolcs Facebook rab börtön Szombathely BV
Fotó: Facebook

 

A szombathelyi börtönben az elítélteknek elvileg szigorúan tilos saját mobiltelefont tartaniuk, nem használhatják az internetet, telefonon is csak ellenőrzött körülmények között érintkezhetnek a külvilággal. Ennek ellenére Facebook-profilja alapján látszik, hogy B. Szabolcs rendszeres kapcsolatot tart fenn az ismerőseivel a közösségi oldalon: fotókat posztol a cellájából (ismerősei közül sokan kitartást kívánnak neki, várják a szabadulását), vagy ismerősei posztjai alatt kommentel. A profil alapján tavaly október és idén április között (ekkor már egy éve büntetését töltötte) biztosan volt internetkapcsolata, ebben az időszakban több fotót, kommentet is hagyott a Facebookon.

A pápai B. Szabolcsot 2015 októberében egy marihuána és amfetamin terjesztésével foglalkozó bűnszervezet tagjaként ítélték el. Úgy tudjuk, más ügyekben is folynak ellene eljárások, illetve az adott ügyben bizonyos vádlott-társai szabadlábon védekeznek. Ezért különösen problémás, hogy a Facebookon keresztül üzenget ismerőseinek, hiszen könnyen lehet, hogy vádlott-társaival és az ügyben felszólaló tanúkkal is kapcsolatot tart.

Nem az első eset

Januárban egy hasonló ügy miatt kellett távozniuk a szombathelyi és a tiszalöki bv-intézetek parancsnokainak. A tiszalöki börtönből a rabok mobiltelefonnal készített felvételeket töltöttek fel az internetre, ezeken látható volt, ahogy szilveszterkor többen egy nyitott ajtajú cellában buliznak. A szombathelyi fegyházból a berhidai rémként elhíresült, rabszolgatartásért elítélt rab naponta posztolt magáról fotókat a Facebookra.

szombathelyi börtön, Facebook
Fotó: Facebook

A szombathelyi intézetbe a menesztett parancsnok helyére januárban Dömény Sándort nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter. Az új parancsnok kinevezése akkor kavart némi vitát, mivel 2012-ben egy korrupciós ügyben játszott szerepe miatt mentették fel. Dömény akkoriban a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának egyik helyettese volt, majd miután leváltották a posztjáról, a Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított ellene. A BM akkori közleményéből nem derült ki, milyen ügyben indult eljárás ellene: a Népszava szerint Dömény lebuktatott és veszélybe sodort rendőri korrupciós ügyekben nyomozó beépített embereket, a Magyar Nemzet viszont úgy tudta, hivatali vesztegetéssel gyanúsították.

A fotók miatt megkerestük a szombathelyi bv-intézetet és a BVOP sajtóosztályát. Cikkünk megjelenéséig még nem erősítették meg a képek eredetiségét, és nem mondták el, tudtak-e B. Szabolcs Facebook-profiljáról, vagy hogy milyen lépéseket terveznek az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!