2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kósa nem tud házkutatásról, Simonka lejáratásról beszél

,

2016. szeptember 20., kedd 19:00, frissítve: csütörtök 13:41

Nem látogatja rendszeresen az egyik legolvasottabb internetes hírportált a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos azt állította, hogy nem olvasta a cikket az egyik képviselőtársánál folytatott házkutatásról. Az ügyészség továbbra sem kommentál, Simonka György pedig változatlanul tagad. A politikus választókörzetében ugyanaz a cég írt pályázatokat, amelyik a szintén fideszes Mengyi Roland korrupciós ügyében felbukkant. Az ellenzék Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését várja el a legfőbb ügyésztől.

Augusztus 20-a előtt két nappal jelentette be a Legfőbb Ügyészség szóvivője, hogy kezdeményezik az egyik fideszes parlamenti képviselő, Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését. A gyanú szerint a politikus kenőpénz fejében ígért segítséget vállalkozóknak uniós pályázati pénzek elnyeréséhez. „Fiktív szerződések, illetőleg túlárazott szerződések révén ennek az elnyerni kívánt összegnek a túlnyomó többségét, látszólagosan teljesítve a pályázatokat, fogják majd a rendszerből kivenni” – ismertette akkor Fazekas Géza szóvivő.

Az ügyészség kérésének az Országgyűlés múlt hétfőn, az őszi ülésszak nyitónapján eleget is tett. Az Országgyűlés Mengyi Roland képviselő mentelmi jogát 167 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül felfüggesztette.

A Mengyi-ügyben érintett pályázatíró céggel dolgoztatott egy Békés megyei alapítvány is. A civil szervezet egy másik fideszes parlamenti képviselőhöz, Simonka Györgyhöz köthető az LMP szerint. Simonkáéknál az ügyészség nyáron házkutatást tartott, írta hétfőn az Index. A politikus tagad. „Ez butaság, nem történt ilyen. Köszönöm szépen, viszonthallásra” – nyilatkozta röviden a politikus a Hír TV érdeklődésére.

„Nem olvastam”

A házkutatásról szóló sajtóértesülést a politikusok ügyeiben eljárni jogosult Központi Nyomozó Főügyészség nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A Hír TV-nek küldött levélben az áll, hogy jelenleg nem adhatnak tájékoztatást az ügyben. A Fidesz frakcióvezetője azt állította, hogy nem olvasta a Simonka Györgyről szóló cikket.

„Miután nem olvastam az Indexnek az írását, értelemszerűen nem tájékozódtam róla, de majd akkor, ha kimegyünk, elolvasom az Indexet, felhívom a Simonkát, megkérdezem, hogy ez igaz-e, tájékozódom arról, hogy az Index az igazat írt vagy sem, mert tudják, a forráskritika, az a legkomolyabb információs források esetén is életfontosságú, és utána pedig meg tudom azt válaszolni, hogy mit szólok hozzá. Addig nem” – nyilatkozta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A Demokratikus Koalíció a legfőbb ügyészhez fordul. „A DK szerint Mengyi Roland és Simonka György összefonódásával bebizonyosodott, hogy a fideszes képviselők közösen bűnszövetkezetben fosztogathatják a magyar állampolgárokat. A DK felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy kezdeményezze Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését” – jelentette ki Varju László, a Gyurcsány-párt alelnöke.

Egy másik baloldali ellenzéki párt, a Párbeszéd Magyarországért Kósa Lajost szólította fel azonnali cselekvésre. „Hát, itt a remek lehetőség Kósa Lajos számára, hogy bebizonyítsa azt, hogy képes kemény kézzel vezetni a frakciót és képes kétes elemtől megszabadítani a frakciót, hiszen amint az előbb is mondtam, ha ezt nem teszi meg, az egyértelműnek tűnő bizonyíték után, hogy legalábbis ideiglenesen kizáratja a frakcióból, akkor ahogy mondtam, a PM véleménye az, hogy politikai bűnpártolás történik” – közölte Barabás Richárd elnökségi tag.

Simonka György 2006-ban kezdett politizálni egy kis dél-békési falu, Pusztaottlaka polgármestereként. 2010-től lett parlamenti képviselő, mandátumát 2014-ben megőrizte.

Lejáratásról lenne szó?

Tagadja a házkutatást Simonka György. A fideszes politikus egy lakossági fórum utáni sajtótájékoztatón azt mondta: politikai lejáratás folyik ellene. „Kiadtam egy nyilatkozatot, melyben egyértelművé tettem, hogy a lakásunkon nem volt házkutatás. Ez egy valami helyi információra alapozott, nem hivatalos forrásra alapították. Aztán a többiek ezt szépen ügyesen átvették. Készpénznek véve mindezt. De egyértelműen látszik, hogy ez egy politikai lejáratási hadjáratnak volt a célja. Az volt megcélozva. Nem kívánok ebben részt venni, nem kívánok ehhez asszisztálni” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!