2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ugrott Mengyi Voldemort mentelmi joga

2016. szeptember 12., hétfő 16:46, frissítve: hétfő 17:45

Az Országgyűlés egyhangúlag, 167 igen szavazattal felfüggesztette a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát. A parlamenti döntés alapján az ügyészség korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítja meg a kormánypárti politikust.

A 168 Óra tárta fel a nyáron rendőrségi dokumentumok alapján, hogy Tiszaújváros fideszes parlamenti képviselője kenőpénz fejében ígért segítséget helyi vállalkozóknak uniós pályázatok elnyeréséhez. Mengyi Rolandot a korrupciós ügy szereplői Voldemort nagyúrként emlegették a Harry Potter-regények fekete mágusa után.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága negyedóra alatt döntött Mengyi Rolandról hétfő délelőtt.

– Akkor nem volt alkotmányos költség?
– Ne vicceljen! (…) Ez az egész, ahogy mondtam, nem kértem, nem vettem át pénzt. Viszont mivel folyamatban lévő ügy, kérem, hogy minden más kérdésben most már akkor forduljanak a jogi képviselőmhöz” – mondta a Hír TV-nek az országgyűlési képviselő a bizottsági ülés után.

Az ügyészség befolyással üzérkedés és költségvetési csalás kísérletének gyanújával indítana eljárást a fideszes politikus ellen.

„A mentelmi bizottság a közvádas ügyekben szakadatlanul a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, mivel ez szolgálja az Országgyűlés tekintélyének a megóvását, és az érintett képviselő érdeke is az, és egyértelműen azt kívánja, hogy a gyanú megalapozottsága vagy alaptalansága az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék” – indokolt Vejkey Imre, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke.

Az LMP szerint a Mengyi-ügy az Orbán-rendszer maga. „A Mengyi-ügy reméljük, hogy tényleg nem kivétel lesz, és a rendszernek az első leesett bábuja, ugyanis a parlamenti patkóban ül még nagyon sok olyan képviselő, akinek fel kellene függeszteni a mandátumát, többek között például Farkas Flóriánét is” – emelte ki Gál József, az ökopárt szóvivője.

A Jobbik előzetes letartóztatásba helyeztetné a képviselőt, akinek már össze is csomagoltak. „Ebben a bőröndben a Jobbik-frakció elrejtett néhány ajándékot Mengyi Rolandnak. Kezdeném ezeket ismertetni, hogy milyen tárgyakat küldenénk a börtönbe Mengyi Rolandnak. Először is, legelőször is egy nagyon fontos dokumentum: egy fotó Orbán Viktorról és Habony Árpádról, hogy emlékezzen arra, hogy kik a felelősök azért, hogy ő odakerült, illetve, kik azok, akik gyakorlatilag irányítják azt a korrupciós gépezetet, amit a Fidesz-kormányok idején megismertünk” – mondta Kulcsár Gergely.

A jobbikos országgyűlési képviselő összefüggést lát a Jobbik antikorrupciós kampánya és aközött, hogy a kormánypárti bulvármédia házasságtöréssel hozta hírbe. A képviselő beperli azokat a sajtótermékeket, amelyek egy fiatalkorú lánnyal való állítólagos viszonyáról cikkeztek.

Ezt követően az Országgyűlés egyhangúlag – 167 igen szavazattal – felfüggesztette a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!