2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Ingatlanvásárlásokról faggatták Matolcsyt

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlásairól faggatták az ellenzéki képviselők az Országgyűlés gazdasági bizottságában Matolcsy Györgyöt. Az elnök szerint oktatási, képzési célokra minden európai jegybanknak van saját ingatlanja, ezért a Magyar Nemzeti Banknak is lehet üdülője. Közben az MNB 5 és fél milliárd forintért két újabb épületet vett, ezúttal a budai Várban.

Kedvezőtlen Magyarországnak, hogy az Európai Unió sikertelenül kezelte a pénzügyi válságot – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságában a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György, a korábbi nemzetgazdasági miniszter. A jegybankelnök arról is beszélt, hogy szerinte az unortodox gazdaságpolitikának köszönhetően csökken az államháztartási hiány és nő a gazdaság. De az Európai Unióban küszöbön a harmadik recesszió – figyelmeztetett Matolcsy György.

A szocialisták képviselője a jegybank ingatlanvásárlásairól faggatta Matolcsy Györgyöt. „Láttuk egy kiadványban, – ami megjelent januárban még –, hogy az Eiffel Palace-t a Magyar Befektetési Ügynökség egy csomagban 40 millió euróért kínálta befektetésre különböző helyeken. Ezzel szemben 45,3 millió euróért vásárolta meg az MNB fél évvel később” – fogalmazott Tóth Csaba országgyűlési képviselő. Oktatási, képzési célokra minden európai jegybanknak van saját ingatlanja, miért ne lehetne üdülője a Magyar Nemzeti Banknak is? – válaszolt Matolcsy György. „Az MNB-nek 2009-ig 22 ingatlanja volt,  és ebből hét ingatlant használtak mondjuk úgy, hogy jóléti, üdülési, szabadidő célra. Ráadásul egy kitűnő vétellel, egyharmaddal a piaci ár alatt sikerült megvenni ezt a tiszaroffi üdülőt” – tette hozzá az elnök.

A bizottság fideszes elnöke arra emlékeztetett, hogy a jegybank előző vezetésének idején az MNB gazdálkodását többször is az állami költségvetésből kellett rendbe tenni. „Talán nem érdemes vészharangokat kongatni akkor, amikor látszik, hogy 2013-ban van egy gazdasági növekedés, 2014-ben ez a gazdasági növekedés messze meghaladja a 3 százalékot most már minden adat szerint, 2015-re a legpesszimistább várakozások szerint is 2,5 százalék. Ez mind bőven az európai uniós átlag felett van, sőt annak a többszöröse” – nyilatkozta Rogán Antal.

A Nemzeti Bank közleményben jelentette be, hogy csaknem 5 és fél milliárd forintért megvásárolt két épületet a budai Várban. Az egyik a régi városháza műemléképülete a Szentháromság téren, a másik pedig egy örökpanorámás, de csak szerkezetkész állapotban lévő villa a Sándor-palota közelében. Mindkettőt oktatási célokra használná a jegybank.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!