2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Hallgatnak a Matolcsy-rokonhoz köthető megbízásokról

2016. április 26., kedd 20:28, frissítve: kedd 23:19

Egyelőre hallgat a Matolcsy-rokonhoz köthető megbízásokról a jegybank egyik alapítványa. A nemzetgazdasági miniszter sem kommentál. Gyurcsány Ferenc viszont aktívabb, mint valaha volt ellenzéki képviselőként, a Demokratikus Koalíció elnöke személyesen jegyzi azt a törvénymódosítást, amely egy tollvonással megszüntetné a MNB alapítványait.

Korhadt gerendák, lyukas tetőszerkezet, por – ez fogadja az embert abban a – budai Várban található – műemlék épületben, melyért 750 millió forintot fizetett a jegybank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány. Ezt az ingatlant emlegette a sajtó wellnessbunkerként, de az alapítvány szerint ferdítés, hogy a pincében medence, pezsgőfürdő és szauna is lesz.

A felújítást egy magáncég, a Raw Developement Kft. irányítja havi nettó 2 és fél millió forintért. A részletekről Csizmadia Norbertet, az alapítvány elnökét kérdeztük:

– Meghívásos pályázaton választjuk ki. A kivitelezők nincsenek kiválasztva még, ez természetesen a terveljárás része lesz.
– Hány céget hívtak meg összesen erre a meghívásos pályázatra?
– A meghívásos pályázatra a tervezés kiválasztásánál hat cég jelentkezett, és hat céget hívtak meg, ezekből választottuk ki. Nagyon fontos elmondani, hogy nem egy céget választunk ki, hanem a legjobb ötletekből állítottuk össze azt a csomagot, amely a tervezésnek az alapját tudja képezni.
– Akkor hatból hat cég itt van?
– Hatból három cég.

A Raw Development Kft. más jegybanki alapítványok ingatlanfejlesztésein is dolgozik projektmenedzserként. Az Index hírportál írta meg, hogy a kft.-t egy olyan cég alapította, amely Matolcsy György milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak volt az érdekeltsége. A jegybankelnök rokona ma is érdekelt egy másik kft.-ben, a BanKonzultban, amely nettó 750 ezer forintért készített havonta pénzügyi elemzést a jegybank több alapítványának. A vevők között volt a geopolitikai alapítvány is.

„Én azt gondolom, hogy nem a mostani megbeszéléshez tartozik, erre is nagyon szívesen fogunk majd egy sajtómegbeszélést vagy sajtó-háttérbeszélgetést szervezni, de nem az épülettel kapcsolatos, úgyhogy ha nem haragszik, most nem válaszolnék rá” – adott kitérő választ az erre vonatkozó kérdésre Csizmadia Norbert.

A nemzetgazdasági miniszter nem véleményezte a jegybanki alapítványok pénzköltését. „Az európai gazdasági kultúrkör része az, hogy a kormány általában nem szokta a jegybank döntéseit kommentálni. Ha a kormányon belül van valaki, akinek ezt különösen nem szabad megtenni, az nyilván a gazdasági miniszter. Azt gondolom, ebben az ügyben sem kell, hogy megszólalnom. Bízom benne, hogy az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása eleget tesz minden olyan jogszabályi feltételnek, amelyet Ön esetleg hiányolhat” – mondta el Varga Mihály.

A Demokratikus Koalíció Polt Péter legfőbb ügyész feleségét is elszámoltatná. Polt-Palásthy Mariann a Nemzeti Bank személyzeti igazgatójaként két Matolcsy-alapítványba is bekerült. „A Demokratikus Koalíció törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Pallas Athéné két alapítványa ellen, amelyben felügyelőbizottság elnökeként, felügyelőbizottság tagjaként Polt Péter felesége részt vett” – mondta el Varju László, a párt alelnöke.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc közben törvénymódosítást nyújtott be a jegybanki alapítványok megszüntetéséért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!