2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Ők is szégyellték, amit Matolcsy művelt?

2016. április 26., kedd 16:09, frissítve: kedd 20:34

Második nekifutásra is kormánypárti szavazatokkal módosította a jegybanktörvényt a parlament. A jogszabály csak a Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő cégek gazdálkodását titkosítja. Tíz évig nem nyilvánosak azok az adatok, amelyek devizapolitikai vagy központi pénzügyi érdekeket sértenének. A gazdasági társaságok versenypiaci tevékenységére vonatkozó adatok szintén üzleti titoknak minősülnek. Az alapítványok gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi a jövőben.

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadót és Matolcsy György jegybankelnököt a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke párba állította. „Nemcsak Habony Árpádot jellemzi a műkincsek imádata, hanem a jegybank elnökét, Matolcsy Györgyöt is. Ennek keretében közpénzekből különböző műkincseket vásárol” – fogalmazott Burány Sándor.

A Magyar Nemzeti Bank a forint gyengülését kihasználva jutott azokhoz a százmilliárdokhoz, amelyekkel kitömte alapítványait – emlékeztetett a parlamenti vitában a Jobbik alelnöke.

„A Magyar Nemzeti Bank pénze nem költhető el zsebpénzként. Ez a pénz a magyar államé, alapvetően Európában úgy járnak el a nemzeti bankok, hogy be kell fizetniük a náluk képződött nyereséget az államhoz, nem pedig saját zsebpénzként gazdálkodhat vele a jegybank elnöke” – fejtette ki Volner János.

„Orbán Viktor jobb keze lebukott”
„Matolcsy György, Orbán Viktor jobb keze lebukott, hasonló lebukásokért államalapító Szent István idejében a tolvaj kezét levágták, de ma már más időket élünk” – fogalmazott Tóth Bertalan napirend előtti felszólalásában kedden. Bővebben>>

„Nem fizetésemelést kell kapnia, hanem egy civilizált országban vezetőszáron viszik el – ha az ügyészség a helyén lenne” – ez már Schiffer András véleménye. Az LMP frakcióvezetője szerint utólag érthető, hogy miért igyekeztek a kormánypártok elrejteni a nyilvánosság elől a jegybanki alapítványok által támogatott cégek listáját.

„Ezek szerint önök is szégyellték azt, jó okuk volt rá, önök is szégyellték azt, amit az alapítványi pénzekkel művelt Matolcsy György! Miért olyan fontos ezt eltitkolni, Bánki képviselőtársam? Miért volt olyan fontos érvelni egy hónappal ezelőtt, hogy ezeknek az információknak titokban kell maradni?” – tette fel a kérdést Schiffer András.

A jegybanktörvény módosításának egyik előterjesztője a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke volt. Bánki Erik a szakmai érveket hiányolta az ellenzéki felszólalásokból. „A mai ülésen is csak politikai lózungokat hallottunk” – fogalmazott.

A módosított törvény csak a MNB többségi tulajdonában álló cégeknek engedi meg, hogy gazdálkodásukat üzleti vagy devizapolitikai okból eltitkolják. A közpénzt költő alapítványokat ez a jog nem illeti meg az Alkotmánybíróság döntése értelmében.

Százmilliók a Matolcsy-rokonnak

Több cégen keresztül is folyt a közpénz a jegybankelnök unokatestvéréhez. Egy Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft. eddig 100 millió forintot kapott az MNB-alapítványok ingatlanjaival kapcsolatos munkákért. Egy másik gazdasági társaság pedig pénzügyi elemzéseket szállított jó pénzért az alapítványoknak.

Az egyik jegybanki alapítvány körbevezette a sajtót egy ingatlanfelújításon, de az alapítvány elnöke a Matolcsy-rokon megbízásairól nem szívesen beszélt. „Én azt gondolom, hogy nem a mostani megbeszéléshez tartozik, erre is nagyon szívesen fogunk majd egy sajtómegbeszélést vagy sajtó-háttérbeszélgetést szervezni, de nem az épülettel kapcsolatos, úgyhogy ha nem haragszik, most nem válaszolnék rá” – fogalmazott Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!