2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Jegybanki pénzszórás: „Orbán jobb keze lebukott”

,

2016. április 26., kedd 12:34, frissítve: szerda 15:51

Hatósági, számvevőszéki és parlamenti vizsgálatot követel a jegybanki alapítványok pénzszórása miatt az MSZP. A szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy közbeszerzés nélkül ítéltek oda jelentős pénzeket kormányközeli üzletembereknek és Matolcsy György egyik rokonának. A Fidesz frakcióvezetője viszont Medgyessy Péter tanácsadói megbízása miatt kutakodna.

„Matolcsy György a jobb kezem, és nem tud senki se mondani olyan összeget, amiért a jobb kezemről hajlandó lennék lemondani” – 2010 októberében nevezte saját testrészének a miniszterelnök Matolcsy Györgyöt, aki akkor még nemzetgazdasági miniszter volt. Néhány hónapja irányította csak a gazdaságpolitikát, de a sajtó már a menesztéséről cikkezett. Orbán Viktor nem engedte el a jobb kezét, Matolcsy György 2013 márciusa a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

„Matolcsy György, Orbán Viktor jobb keze lebukott, hasonló lebukásokért államalapító Szent István idejében a tolvaj kezét levágták, de ma már más időket élünk” – fogalmazott Tóth Bertalan kedden. Rokonok, barátok kifizetőhelyeiként működnek a jegybank alapítványai – jegyezte meg a szocialista párt frakcióvezető-helyettese a Parlamentben. Az alapítványok közbeszerzés nélkül szórták a milliárdokat – tette hozzá Tóth Bertalan, aki számvevőszéki, parlamenti és hatósági vizsgálatot követelt. „Kezdeményezzük a Közbeszerzési Hatóság eljárását is a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. Az MNB alapítványai nem jelentkeztek be a Közbeszerzési Hatóság által vezetett ajánlatkérő nyilvántartásba” – mutatott rá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára ezúttal is kijátszotta válaszában a Simor-kártyát. Simor András vezette Matolcsy György előtt a nemzeti bankot. „Nem voltak önök ilyen finnyásak a nemzeti bank működésével kapcsolatban, amikor önök voltak kormányon, és a szocialista párt többsége megszavazta Simor Andrást elnöknek. Újra elmondom önnek, milyen elnök volt a szocialista MNB-elnök. Offshore cégekben tartotta a pénzeit, az MNB elnöke kinn, ismeretlen cégekben tartotta a befektetéseit, fizetése 8 millió forint per hó volt, Európában az egyik legmagasabb fizetésnek számított a nemzeti bankok körében” – jelentette ki Tállai András adóügyekért felelős államtitkár.

Medgyessy is téma volt

A Fidesz frakcióvezetője a metrókocsik korrupciógyanús beszerzésének legújabb fejezetét elevenítette fel a kormánypárti napilap alapján. A Magyar Idők írta meg, hogy a szerelvényeket gyártó francia cég, az Alstom 600 ezer eurót utalt egy olyan tanácsadó cégnek, amelyben Medgyessy Péter is érdekelt volt. „A szocialisták miniszterelnöke, Medgyessy Péter cége kapott ebből a kenőpénzből mintegy 180 millió forintot” – emelte ki Kósa Lajos.

A britek gyanúja szerint az Alstom vezetőinek összesen 2,3 millió eurót ért meg, hogy a francia cég szállíthasson Budapestre metrókocsikat.

„Kik voltak azok az emberek, akik érintettek ebben a példátlan korrupciós ügyben? Az akkori főpolgármestert Demszky Gábornak hívták, az akkori fejlesztési minisztert, illetőleg aki ezekkel a kérdésekkel tanácsadóként foglalkozott, egy másik szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon, illetőleg a BKV felelős vezetői, valahol ebben a körben kell keresni a maradék pénzt” – fűzte hozzá a Fidesz-frakcióvezető.

Az Alstom brit leányvállalata tanácsadói szerződésekkel leplezte a vesztegetést – idézte válaszában az újságcikket a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. „Meg kell vizsgálni, hogy milyen módon kötődik az ügy a szocialista, baloldali kormányzáshoz, meg kell vizsgálni a baloldali miniszterelnökök érintettségét, és a volt főpolgármester esetleges felelősségét is” – mondta Dömötör Csaba.

A kormány elvárja, hogy a Fővárosi Közgyűlés is vizsgálja meg a metrókocsi-beszerzést.

Nincs ebben semmi kirívó?

Nem tagadta Medgyessy Péter az Indexnek, hogy az egyik érdekeltsége pénzt kapott a korrupciós ügybe keveredett Alstomtól. Szerinte ebben nincs semmi kirívó. A volt miniszterelnök úgy véli: a jegybank botrányáról akarják elterelni a figyelmet.

Közben második nekifutásra is kormánypárti szavazatokkal módosította a jegybanktörvényt a parlament.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!