2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Fidesz-kongresszus: meglepetések helyett papírforma

2015. december 13., vasárnap 11:42, frissítve: csütörtök 15:38

Nem várható nagy meglepetés a Fidesz mai tisztújító kongresszusán, ahol három új alelnököt választanak – Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Lázár János is távozik a pártvezetésből.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a megüresedő posztokra Gulyás Gergely, a parlament alelnöke, Kubatov Gábor pártigazgató és a rezsibiztos Németh Szilárd ülhet majd be. A pártelnöki posztért egyedül Orbán Viktor indul. A pártelnök-miniszterelnök 2003 óta a Fidesz elnöke, de korábban, 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén. Bővebben>>>

A kongresszus felszólalásokkal kezdődött: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes perceken át ecsetelte a Fidesz–KDNP-szövetség érdemeit. A KDNP elnöke arról beszélt, hogy „az önfeladás nélküli keresztény politika és a kormányzáshoz szükséges többség” biztosítása „a keresztény világnézeti párt és a nagy néppárti gyűjtőpárt szövetsége”. Hozzátette, ha a pártszövetség nem ezen az elven működne, úgy járnának, mint az MSZP, amely liberális párttá változva elvesztette a szociáldemokráciát és a munkásembereket.

„Egyetlen példát mondok erre. A szabad vasárnap a legrégebbi szociáldemokrata és szakszervezeti követelés. Egy baloldali pártnak nem támogatnia kellene ezt? Sőt, nem azt kellene követelni a kormánytól, hogy ne csak a kereskedelmi dolgozók lehessenek vasárnap a családjukkal, hanem az iparban dolgozók is? Ehhez képest a multiáruházak strómanja lett, ezért süllyedtek oda, ahol most vannak” – jelentette ki a kongresszuson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Kövér László szerint a hidegháború utáni hatalmi átrendeződés újabb fejezete zajlik, amelynek már nem Magyarország és a kelet-közép-európai térség hovatartozása a tétje, hanem egész Európa végleges alárendeződése az atlanti birodalmon belül. Kövér szerint Magyarország számára a tét ebben a küzdelemben az, hogy meg tud-e maradni függetlennek vagy egy európai egyesült államok nevű vazallus konglomerátum periférikus tartományaként végzi Magyarország.

Nyilatkozat

A pártkongresszuson politikai nyilatkozatot is el fogadtak a küldöttek, a bevándorláspolitika ellen – erre a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint azért volt szükség, mert a Fidesz-KDNP erős Európát akar, benne erős Magyarországgal. Rogán Antal szerint ez úgy valósulhat meg ha a bevándorlók helyett a munkanélküli fiatalok kapnak munkát, és nem mecseteket építenek, hanem templomokat.

„Mindannyian szeretnénk, ha egyszer a gyerekeinknek és az unokáinknak olyan Európát adhatnánk át, amely hasonlít ahhoz, ahogyan mi megismertük. És igen, én is szeretném, hogy amikor a fiam, akivel Londonban jártam, felnő, elmondhassa a saját gyermekének, hogy Budapesten, Szombathelyen, Nyíregyházán, Csíkszeredán és Dunaszerdahelyen. Itt vannak a magyarok. Egyszerre Európában és otthon” – mondta Rogán Antal.

Tudósítónk jelenti – 12 órakor

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki lényegében a tisztújítót köszöntötte, átfogó képet adott a Fideszről a párt megalakulásától kezdve egészen máig. Beszélt a nemzetállam védelméről, valamint a kormány és a főváros kapcsolatáról, amelyet alapvetően sikeresnek nevezett, kitért ugyanakkor arra is, hogy a pénzügyi vonalon nincs teljes egyetértés.

Kósa Lajos a modern kori népvándorlásra hívta fel a figyelmet felszólalásában, az unió vezetői szerinte ezt a problémát nem akarják megoldani, erkölcstelen és morálisan alkalmatlan politikát folytatnak.

Ismert, a tanácskozás eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mivel a párizsi merényletek miatt a kormány gyásznapot rendelt el aznapra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!