2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fazekas tagadja, hogy lejárató cikkekre adtak volna pénzt a Pesti Srácoknak

2016. február 20., szombat 10:38, frissítve: vasárnap 10:04

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára még nem látott benne semmi kivetnivalót, főnöke azonban már tagadta, hogy közpénzből rendeltek politikai lejárató cikkeket 2015-ben a Pesti Srácok internetes portáltól. Az Átlátszó.hu szerint a szocialista kormányok földügyeivel és Simicska Lajos üzletemberrel foglalkozó cikksorozatra másfél milliót költött a tárca. Fazekas Sándor elégedett a földárverésekkel is.

„Ha gazdákkal találkozik, akkor a gazdák közül nagyon sok tudja, hogy hívják az MVH-t, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt. ÁVH-nak hívják” – Lázár János még február elején először egy hódmezővásárhelyi fórumon, majd a kormányinfón beszélt arról, hogy bezáratná a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt. A földalapú uniós támogatások elosztását is minisztériumi feladattá tenné.

„Szerintem az MVH-t nem lehet megszüntetni” – ezt már Fazekas Sándor mondta pénteken a Heves megyei Noszvajon, ahol egy pályázati pénzekből fejlesztett családi húsfeldolgozót látogatott meg. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: még nincs kormánydöntés az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH-ról.

„Ebben a formában az uniós jogrendszerrel összhangban működik, mindig feladat az, hogy legyen hatékonyabb a teljesítménye, minél gyorsabban szolgálja ki a magyar gazdákat, mindenkit, aki valamilyen formában agrártámogatást igényel, és arra jogosult. Az MVH tavaly 262 ezer pályázatot és igénylést bírált el, és mindössze 1150 fellebbezés volt, szerintem ez a magyar közigazgatás rendszerében igencsak derék és szép teljesítmény” – fogalmazott Fazekas Sándor.

Bitay: Nincs ebben kivetnivaló
A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nem lát abban kivetnivalót, hogy közpénzből rendeltek politikai lejárató cikkeket. „Én abban nem látok semmi különlegességet, hogy a kommunikációs csatornákat mindenki használja. A kormányzat is, az ellenzék is. Ezekben a kommunikációs csatornákban pedig profi szakemberek ülnek, akik ebből élnek, tehát fizetésért dolgoznak, és hogyha szeretne az ember egy cikket megjelentetni, akkor azért fizet. Én azt gondolom, hogy ebben semmi különösebb nincsen” – fogalmazott Bitay Márton a Hír Televíziónak.

Elégedett a tárcavezető a földárverésekkel is, és tagadja, hogy lejárató cikkekre adtak volna pénzt a Pestisrácok.hu-nak. „Nem rendelt a minisztérium semmiféle lejárató cikket, nem tervezek most további tanulmányt, illetve írásokat ebben a vonatkozásban. Úgy látom, hogy a magyar közvélemény elfogadta és a gazdák közvéleménye is elfogadta a földértékesítéseket. A közelmúltban voltam Baján egy gazdafórumon, egyetlen kérdés sem hangzott el a földárverésekkel kapcsolatban” – mondta a földművelésügyi miniszter.

Az Átlátszó.hu írta meg az általa kikért szerződés alapján, hogy a Földművelésügyi Minisztérium tizenkét részes, földügyekkel foglalkozó cikksorozatot rendelt a Pesti Srácok portáltól. A tárca nemcsak fizetett, de a szerződés szerint a cikkek szövegébe is beleszólhatott. Az írások jórészt az egykori szocialista kormányok, illetve Simicska Lajos üzletember földügyeivel foglalkoztak.

Kósának csak egy görög közmondás jutott eszébe

A Fidesz frakcióvezetőjének, Kósa Lajosnak csak egy görög közmondás jutott eszébe a Pesti Srácok közpénzből készült cikksorozatáról. „Tudomásom szerint ezek tényfeltáró cikkek voltak; ha valakinek a tények nem tetszenek, arról nem tehetünk. A görög mondást tartom irányadónak: ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!