2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Botka nemet mond az alkudozásra a Fidesszel plakátügyben

,

2017. június 20., kedd 13:02, frissítve: kedd 19:42

Helyretette az MSZP-frakciót plakátügyben a párt miniszterelnök-jelöltje – írja a Hvg.hu. Nyakó István sajtófőnök leszögezte: nincs semmilyen együttműködés, aki pedig ezzel szembe megy, az ki lesz zárva a Magyar Szocialista Pártból. Az Együtt is módosításokat javasolt a plakáttörvényhez.

Az oldal szerint Botka László azt javasolta a szocialistáknak: az MSZP ne nyújtson be saját javaslatot és továbbra se támogassa a Fideszét. Az ellenzéki politikus korábban már megakadályozott egy közös törvénymódosítást, akkor azt mondta, hogy tilos az együttműködés a kormánypártokkal.

Az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István elmondta, súlyos büntetés vár arra, aki szembemegy Botka vétójával: „a rendszerváltás óta senki nem okozott annyi kárt ennek az országnak, mint a Fidesz, az MSZP célja pedig az, hogy leváltsa Orbán rendszerét. Erről beszélt Botka László az OVB ülésén és a kongresszuson. Ezt a programot a kongresszus egyébként 96 százalékkal fogadta el. Nincs semmilyen együttműködés, aki pedig ezzel szembe megy, az ki lesz zárva a Magyar Szocialista Pártból.”

Hétfőn Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ismertette javaslatukat a Hír TV-ben, amely azonban továbbra sem szabna gátat a társadalmi célú reklámként megjelölt kormánypropagandának, viszont megtiltaná a kampányidőszakon kívüli politikai hirdetéseket.

Fotó: MNO

A szocialisták azt szeretnék, hogy a kampányidőszakon kívül csak piaci áron lehessen hirdetniük a pártoknak, közpénzből pedig még akkor sem. A sajtóban lex Simicskaként emlegetett fideszes előterjesztés kétharmados részei múlt szerdán egy szavazat híján, az ellenzéki összefogáson buktak el az Országgyűlésben. Bővebben>>>

A Fidesz frakcióvezetője szerint szó sem volt paktumról az MSZP-vel – viszont a szocialisták javaslatának néhány elemét bevennék a törvénytervezetbe. Kósa Lajos szerint „aki paktumról beszél, az nem tudja, mit beszél. Mi kezdeményeztük a javaslatot, a szocik leszavazták. Most ők hívtak össze egy ötpárti egyeztetést. Ha paktumot akarnak kötni, akkor nyilván nem hívják oda az LMP-t, meg a Jobbikot, aki teljesen nyilvánvalóan ellenérdekelt ebben. Tehát semmifajta paktumról nincsen szó.”

Az Együtt keményebben egyezkedne

Az Együtt elnöke azzal állt a nyilvánosság elé, hogy bár számukra fontos az ellenzék által mutatott egység az ügyben, de azért elküldték a javaslattal kapcsolatos észrevételeiket minden frakcióvezetőnek.

„Nyilvánvalóan, hogyha az általunk nem támogatott részek bekerülnek a törvénybe, akkor nem fogják megszavazni a képviselőink, ha egységesen bekerülnek a javaslataink, illetve bizonyos részek nem kerülnek be, amiket károsnak tartunk, akkor viszont megszavazzuk az egészet” – jelentette ki Juhász Péter pártelnök.

 

Orbán nem lesz itthon?

Az Együtt két képviselővel rendelkezik az Országgyűlésben. Ez elvileg elég lenne, hogy átmenjen a plakáttörvény, ha a Fidesz–KDNP létszáma teljes, vagyis ha a miniszterelnök is itthon lenne. Orbán Viktor azonban a brüsszeli csúcstalálkozóra is hivatalos. Hogy végül hova megy el, arról a miniszterelnök sajtófőnökének közleménye szerint Kósa Lajos frakcióvezető dönt.

A Jobbik szerint a meccs nincs lefutva, Botka László szigora ide vagy oda, a Fidesz és az MSZP megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról, és mások is csatlakozhatnak az alkuhoz.

Volner János frakcióvezető olyan híreket kapott, „hogy nem csak az MSZP, hanem más baloldali párt különböző parlamenti képviselői is meg fogják szavazni, és ilyen módon biztosítani fogják Orbán Viktor számára a kétharmadot”.

A törvényjavaslatról pénteken tárgyal a törvényalkotási bizottság, majd a parlament elé terjesztik a szöveget, ahol még aznap szavazás lesz. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: ha már látják, hogy nem lesz meg a szükséges többség, akkor frakciójuk tartózkodni fog, hogy elkerüljék egy újabb csonka törvény megszavazását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!