2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem tudnak túllépni a plakáttörvényen

2017. június 19., hétfő 12:30, frissítve: hétfő 16:04

Lex csicska, lex Simicska, lex CÖF, kormánypárti stika SMS-ek szavazatokért és kilóra megvett pártok. Ma is ezerrel pörög a plakáttörvényről szóló vita.

Kompromisszum

Kompromisszumot ajánl az MSZP a plakáttörvény elfogadásához. A szocialisták azt szeretnék, hogy a kampányidőszakon kívül csak piaci áron lehessen hirdetniük a pártoknak, közpénzből pedig még akkor sem. Tóth Bertalan Reggeli járat című műsorunkban azt mondta, javaslatukról ma, egy ötpárti egyeztetésen döntenek majd, ahhoz, hogy napirendre vegyék, négyötödös többséget kell szerezniük.

„Van egy keret, amit fölhasználhat a párt egy kampányban. Viszont ha darabra végigjártuk volna az országot, és megszámoltuk volna, hogy kinek hány plakátja volt, akkor kiderült volna, hogy többet költöttek, mint amennyit költhettek volna, de ezt, ugye, fizikailag nagyon nehéz harmincezer felületen az országban ellenőrizni. Ezért mi azt mondjuk, hogy legyen egy azonosító száma a plakátnak, azt nyilvántartásba kell venni, és a választási szerveknél lehessen látni, hogy ennek a pártnak ennyi plakátja volt, ilyen számon szerepelt, ez ellenőrizhető, ennyit költött rá. Tehát ez is bekorlátozza a pártokat, hogy annyit költsenek a kampányra, amennyit lehet a törvény szerint” – mondta el Tóth Bertalan.

Kilóra megvett pártok

A Fidesz nyitottnak mutatkozik a tárgyalásra. Kósa Lajos szerint ma a házbizottság dönt arról, hogy pénteken rendkívüli ülésen szavazhassanak a törvény módosításáról. A sajtóban lex Simicskaként emlegetett fideszes előterjesztés kétharmados részei múlt szerdán egy szavazat híján, az ellenzéki összefogáson bukott el az Országgyűlésben.

„Ha nem szavazza meg a parlament, akkor ne forduljon elő még egyszer ugyanaz a helyzet, akkor szemben a korábbi szavazásokkal, a feles részeket is le kell szavazni, a végén kell nyomni egy nemet, és akkor ez a törvény nincsen, és továbbra is fel lehet vásárolni a politikai pártokat kilóra. Talán a Fidesz–KDNP-t leszámítva, mert mi pont azért akarjuk ezt bezárni, mert nem szeretnénk ezt a helyzetet előállítani. Amennyiben a szocialisták vagy mások valamilyen javaslattal állnak elő, akkor meg kell próbálni kidolgozni a tabon egy olyan tabösszegző módosító indítványt, amit meg lehet szavazni, és akkor újra tartalommal töltjük fel ezt a törvényt” – mondta Kósa.

MSZP–Fidesz-paktumot sejt a Jobbik

Volner János szerint a rendszerváltás óta nem látott paktum köttetett az MSZP és a Fidesz között.

„Az MSZP fogja kisegíteni a pénteki szavazáson a Fideszt. Azzal, hogy meglegyen a kétharmad és a Fidesz a plakáttörvény érdemi rendelkezéseit keresztül tudja vinni az országgyűlésen. Megítélésünk szerint az MSZP méltatlan arra, hogy a baloldali szavazókat képviselje, hiszen azzal, hogy különmegállapodást, egy paktumot kötött a Fidesszel, elárulta a rá szavazó baloldali embereket, és elárulta azokat a politikai eszméket, amelyeket eddig nyíltan fölvállalt” – vélte a frakcióvezető.

Gombnyomkodás SMS-re?

Az Együtt két országgyűlési képviselője mindenképpen részt vesz a plakáttörvény rendkívüli szavazásán. Szelényi Zsuzsanna a Hír TV-nek azt mondta, fontos, hogy egy ilyen fajsúlyos törvény esetében, ami kétharmados többséget igényel, az ellenzéki képviselők megjelenjenek a szavazáson. Az Együtt elnökségi tagja azt is mondta, őt nem kereste meg a Fidesz azzal, hogy ne vegyen részt a parlament ülésén.

Korábban a szocialista Bárándy Gergely Egyenesen című műsorunkban beszélt arról, hogy a fideszesek SMS-ben győzködték az ellenzéki képviselőket, hogy ne menjenek be gombot nyomni a plakáttörvény szavazásakor.

„Én nem kaptam ilyet, nem is hiszem, hogy a Fidesz azt feltételezné, hogy én bármiféle felszólításra, javaslatra, igényre azt teszem, amit ők mondanak, tehát nyilvánvaló módon mint képviselő saját magamtól is nagyon fontosnak tartom, hogy ezen az ülésen mindannyian ott legyünk” – nyilatkozta Szelényi.

Lex CÖF

A függetlenként parlamentben ülő Kész Zoltán is részt vesz majd a szavazáson. A politikus a Hír TV-nek azt mondta, a képviselők kötelességének tartja azt, hogy bárhol legyenek a világban, megjelenjenek, ha valami rendkívüli szavazásról van szó.

„Én ugyanúgy fogok szavazni, mint az előző alkalommal. Tehát nem fogom megszavazni ezt a törvényt. Különben a véleményem a törvényről a következő: azt gondolom, hogy elég sokan félreértik ezt a törvényt, és nem arról szól, amit a mi külföldről támogatott kormányunk kommunikál. Ugye sokan úgy hívják, hogy lex csicska, én ezt úgy hívom, hogy lex CÖF, mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy ha megszavazzák ezt a törvényt, akkor sok olyan jogot ad az úgynevezett álcivil szervezeteknek, mint a CÖF-nek, hogy ők plakátolhassanak, kampányolhatnak kormányzati pénzből” – véli Kész Zoltán.

Kitart a nemnél

A Liberálisok elnökét sem kereste meg a Fidesz, hogy rávegyék, ne menjen be szavazni a plakáttörvény kapcsán. A párt külügyi szakpolitikusa azt mondta, ha megkeresték volna is, hiába, Fodor Gábor nem szavazza majd meg a törvényt.

„Legjobb tudomásom szerint Fodor Gábort nem keresték. De hiába is keresték volna, mert neki egy elvi álláspontja van, ezt fogja képviselni pénteken. Jelen lesz, elvi álláspont, hogy ez a törvény, ez így abban a formában, ahogyan beterjesztették, semmiképpen sem elfogadható. Nem látjuk még ebben a pillanatban az újonnan beterjesztett törvény változatát, de nyilván azt vizsgálni kell, hogy az mit tartalmaz, de ha az ugyanazt tartalmazza, mint az elutasított, akkor nyilvánvalóan le fogja szavazni, tehát ellene fog szavazni Fodor Gábor” – mondta Szent-Ivány István, a párt külügyi szakpolitikusa.

„Mi mindent megtettünk”

Már mindent, amit lehetett, nyilvánosságra hozott a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban – erről a Jobbik elnöke beszélt a Hír TV reggeli műsorában. Vona Gábor azt mondta, egyetlenegy más párt vagy szervezet sem hozott nyilvánosságra ennyi adatot saját kampányáról. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje hozzátette, a Fidesz 2010-es és 2014-es választási kampányának költései érdekesebbek lehetnek.

„Szerintem mi mindent, amit jelen pillanatban lehetőségünk volt, nyilvánosságra hoztunk, egyrészt a darabszámokat, másrészt pedig az összköltést. Az Állami Számvevőszék amúgy is vizsgálni fogja részleteiben is ezeknek a szerződéseknek a tartalmát, és én azt gondolom, hogy másokkal összehasonlítva már így is bőven, bőven többet tettünk le az asztalra, mint mondjuk akár a Fidesz, akár a CÖF plakátkampányai kapcsán, ahol sem a darabszámot, sem az összköltést nem tudhatjuk meg. Ugye, abban azért van valami bájos, hogy a CÖF az MVM-től 508 millió forint támogatást kapott, ami több, mint a Jobbiknak, a legerősebb ellenzéki pártnak az országos vagy az egyéves támogatása, és a CÖF például mint civil szervezet nem számol el a plakáthelyeivel” – vélekedett Vona Gábor.

Az LMP is plakátol

Az LMP ma részleteket közölt saját, Paks II.-ellenes plakátkampányáról. Szél Bernadett szerint pártalapítványuk  150 darab hirdetési felületet bérelt a Mahirtól. Mint mondta: kedvezményt nem kaptak, listaárat, 12 millió forintot fizettek értük. A frakcióvezető elmondta: az LMP 5 fős frakciója ismét nemmel fog szavazni a pénteki rendkívüli ülésen.

„A Fidesz tulajdonképpen felépítette a tökéletes propagandagépezetet ebben az országban és egyszerűen már nincsen szüksége plakátokra. Ehhez azonban még hozzáfér más politikai erő vagy erők, és ezért ezt az eszközt el akarja lehetetleníteni. Gyakorlatilag úgy akarják átrajzolni a politikai versenyt a Fidesz részéről, hogy azokat a tereket hagyják meg, ahol ők erősek, és egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy a tisztességes verseny vagy az adófizetők érdeke az mit kíván” – vélte Szél.

Kónya és a DK is nemet nyom

A DK-s Oláh Lajos azt ígéri, párttársaival együtt ott lesznek a rendkívüli ülésen: „egyetértünk abban valóban, hogy ezt tisztességes módon kell csinálni, de az, ahogy a kormány csinálja, az, hogy csak egy részét akarja leszabályozni ennek a történetnek, az elfogadhatatlan. A Demokratikus Koalíció arra készül, hogy a szavazás napján ott leszünk, és nemmel fogunk szavazni erre a törvényre.”

A független Kónya Péter is azt ígéri, nemmel fog szavazni, hacsak gyökeresen nem változik a törvényjavaslat: „amennyiben egy olyan törvénymódosítás kerül a parlament elé, amely számomra elfogadható, és egyenlőséget biztosít, és azonos lehetőségeket mind az ellenzéki, mind a kormánypártoknak a plakátok kihelyezésére, illetve a civil szervezetekre, abban az esetben megfontolom a döntésemet, jelen állapot szerint biztos, hogy nemmel szavazok a törvényre.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!