2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Radar

Radar - Eszközök az űrből

Az űrben olyan problémákkal szembesülünk, amire nincsenek hétköznapi megoldások. Az asztronauták munkája gyakran új eszközöket és technikákat igényel. Ezek viszont később bolygónkon is hasznosak lehetnek, elég csak a navigációra gondolni. Mutatjuk, miket köszönhetünk az űrkutatásnak!

  • Radar - Eszközök az űrből

Amikor a NASA asztronautákat küldött az űrbe, rájöttek, hogy a golyóstoll nem működik a súlytalanság állapotában. Ezért több millió dollárt áldoztak arra, hogy kifejlesszenek egy speciális eszközt. Az oroszok ezzel szemben egész egyszerűen felvittek egy ceruzát. Ez persze csak egy városi legenda. A történetből viszont jól látszik, mennyi újítás szükséges a világűrben. Amit aztán a Földön is használhatunk.

Talán a legismertebb találmány, amit az űrkutatásnak köszönhetünk, az a navigáció. Ez olyan műholdak hálózatán alapul, amelyek egy földkörüli pályáról rádiójeleket sugároznak. A GPS-szolgáltatás az idő 95%-ában körülbelül 7 méteres pontosságot biztosít, bárhol a Föld felszínén vagy annak közelében. De van, hogy ennél is pontosabb helymeghatározásra van szükség.

Az űrállomáson a súlytalanság miatt kiemelt szerepet kap a testedzés, hogy ne sorvadjanak el az izmok. A mozgás viszont izzadással jár, az pedig szagokkal. Ezt sem olyan egyszerű megoldani az űrben.

Hamarosan egy újabb magyar asztronauta is megtapasztalhatja ezt az érzést. Farkas Bertalan 1980-as űrutazása és küldetése után ismét karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy valaki hazánkból elhagyhassa a sztratoszférát. 2023 március 7-én kiválasztották a négy jelöltet, akik közül egy a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd tudományos munkát. Talán neki is köszönhetünk majd egy találmányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: Magyar Mozgókép Fesztivál + videó

Svenk: Magyar Mozgókép Fesztivál + videó

A Svenk adásában a magyar hazai filmes élet legnagyobb mustrájáról, a Magyar Mozgókép Fesztiválról is szó lesz. De Selmeczi György zeneszerző is elmondta nekünk, hogy mit gondol a 70-es, 80-as évek magyar filmjeiről, és miért hálás, hogy ezekben részt vehetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!