2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Színes

Óriásbográcsokban rotyogott a híres halászlé

Két hatalmas, 3-3 ezer literes óriásbográcsban főzték egész éjjel a híres szegedi halászlét, az étel kizárólag hungarikumokból készült. Az ünnep reggelén a karácsonyi halászlét Kondé Lajos, a Szegedi Dóm plébánosa szentelte meg.

Háromezer literes óriásbográcsokban rotyogott a szegedi halészlé. A 6 ezer adaghoz 600 kiló pontyot, illetve harcsát, ugyanennyi vöröshagymát, 30 kiló szegedi paprikát, 20 kiló sót és 5 kiló fokhagymát használtak fel. „Elsősorban kell hozzá jó minőségű, friss ponty, jó minőségű szegedi paprika, só, vöröshagyma és egy kis csípős paprika. Miért mondtam, hogy jó minőségű mindenre? A paprika nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen, mert ettől lehet keserű az ételünk, színtelen a halászlevünk, tehát ezért. A halról nem is beszélve. Illetve a vöröshagyma sem mindegy, mert van vöröshagyma, amelyik édes ízt ad hozzá, de nekünk most ez esetben kicsit csípős ízre van szükségünk” – fogalmazott Kádár-Németh Matild mesterszakács.


A magyarok 4-5 kiló halat fogyasztanak évente, míg az Európai Unió egyes országaiban hétszer-nyolcszor többet. „Elsősorban talán a diákétkeztetésnél kellene kezdeni, illetve a gyerekeket kellene rászoktatni, hogy felnőtt korban is legalább egy héten kétszer egyenek halat. Természetesen a halfogyasztásnak lehetnek más motivációi is. Lehetne mondjuk árat is csökkenteni, vagy ha árat nem, de legalább áfát csökkenteni, és akkor talán egy kicsit nagyobb kedvvel ennék a halacskát” – nyilatkozta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói Halászcsárda tulajdonosa.

A hallét karácsony reggelén a dóm plébánosa áldotta meg. „Kérünk Urunk Istenünk, áldd meg ezt az eledelt, amelyet tőled kaptunk, hogy az emberi nem fenntartására és üdvösségére szolgáljon! Szentelt neved segítségül hívására adj isteni erőt és lelki oltalmat mindazoknak, akik ebből táplálkoznak Krisztus, ami Urunk által! Áldja meg ezt az étel a Mindenható Isten az Atya, a Fiú, és a Szentlélek. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok, és jó étvágyat a halászléhez” – fogalmazott Kondé Lajos.

A 6 ezer adag szentelt halászlé néhány óra alatt elfogyott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!