2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Színes

Gömörszőlősre látogatott Áder János

A vidéki élet szépségeire, a hagyományok ápolására és az értékteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gömörszőlősön. A mindössze 70 lakosú kistelepülésen ugyanis példaértékű falufejlesztési programot valósítanak meg. Az itt lakók ötvözik a hagyományos népi mesterségeket a korszerű innovatív ötletekkel, amelynek eredményeként eladható, piacképes termékeket állítanak elő.

Hagyományos gömöri módon, házi főzésű szilvóriummal köszöntötte a falu polgármestere Áder Jánost. A köztársasági elnök ezután asztalhoz ült vendéglátóival, akik pogácsával, kecskesajttal és különleges házi lekvárokkal kínálták. Áder János azért látogatott el a Borsod megyei Gömörszőlősre, hogy felhívja a figyelmet erre a mindössze 70 lakosú településre. 20 évvel ezelőtt ugyanis itt indították el az úgynevezett fenntartható falu programot. Ennek részeként működik a településen egy gyapjúfeldolgozó üzem, amelyben több, mint 100 éves, ipari műemlék gépekkel állítanak elő piacképes biogyapjú termékeket. „Pontosan láthatják, hogy egy 20 évvel ezelőtt elkezdett munka az kitartással, szorgalommal, összefogással újabb és újabb ötletekkel és a korábbi értékek megőrzése mellett egyfajta XXI. századi innovációval milyen eredményes lehet” – fogalmazott Áder János.


A szlovák határ menti falu lakói több régi épületet felújítottak a gyapjúkártoló műhely mellett biogazdaságot is létesítettek. Az ott élők arra törekednek, hogy ne sérüljön a természetes környezet. „A falu hagyományosan ökogazdálkodást folytatott. Ez tulajdonképpen a hagyományos ellátó gazdálkodás, vegyszermentes, állati erővel, emberi erővel művelt föld, de ez nem egy tudatos tevékenység volt, és azért most már így az emberekben ez tudatosodik is!” – hangsúlyozta a falu polgármestere.

Az itt lakók hisznek a falu megtartó erejében. Ezért próbálkoznak biogazdálkodással, falusi turizmussal és oktatási központjukban ökológiai szemléletformálással is. A köztársasági elnök szerint a gömörszőlősiek erőfeszítése példaértékű lehet más vidéki települések számára is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!