2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a Hír Televízió

"Újuljatok meg!"- ez az idei csíksomlyói búcsú mottója. A több mint hatszáz éves hagyománnyal bíró eseménynek a kegyhely őrei, a ferences szerzetesek minden évben új jelmondatot választanak.

  • Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a Hír Televízió

Csíksomlyó. A településnév mára egyet jelent az összmagyarság legnagyobb vallási ünnepével, amikor is több mint háromszázezren zarándokolnak el a világ minden tájáról a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közti nyeregbe, ahol pünkösdi szentmisén vesznek részt. A csíksomlyói búcsú története az 1400-as évekig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdította a híveket, hogy segítsenek a ferences rendnek templomot építeni Somlyón. Az elvégzett munkáért cserébe a pápa búcsút engedélyezett. A búcsú azt jelenti, hogy a bűneit megvalló és bűnbánatot tanúsító hívő, aki a gyónás szentségének kegyelmi állapotában meglátogatja a kegyhelyet és ott meghallgatja a szentmisét, az elnyeri a bűnei megbocsátása után visszamaradt büntetések teljes elengedését is. A csíksomlyói búcsú látogatása a rendszerváltás előtt szigorúan tilos volt. 1990-től azonban újra egyre népszerűbb, mostanra évről évre több százezer magyar zarándok jut el Csíksomlyóra. A Hír Televízió szombaton élő műsorfolyammal követi az eseményeket, a stúdióban meghívott vendégekkel, kint a helyszínen pedig Illés Péter élő bejelentkezéseivel.

Illés Péter, a HírTV műsorvezetője: "Kettő bejelentkezésre kell készülni. Ez a mise elején, és a mise végén értelemszerűen. És a reggeli órákban, pedig már, amikor érkeznek a zarándokok akár vonattal, busszal, autóval, akkor is a reggeli híradóban számíthatnak tőlünk egy tudósításra, akkor is az aktuális helyzetről, hogy mennyien vannak, honnan érkeztek, hányan jöttek, úgyhogy ezekre mindenképpen kell számítani, és a nap végén, ugye Eszterék vezetik a műsort, Eszter vezeti a műsort pontosabban, így majd a délután folyamán is küldünk egy tudósítást, amit a Híradó fog majd használni."

A Hír Televízió csíksomlyói műsorfolyama szombaton 11 órakor kezdődik, és az élő bejelentkezések mellett a stúdióban Zavaros Eszter Monostori László atyával és Mohay Tamás néprajzkutatóval együtt várja majd a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!