2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Zika ide vagy oda, lesz olimpia Rióban

2016. május 29., vasárnap 17:55, frissítve: vasárnap 19:15

Az egészségügyi szakemberek figyelmeztetése ellenére az eredeti menetrend szerint megtartják a riói olimpiát. Orvosok és kutatók nyílt levélben kérték a játékok elhalasztását a zikavírus jelentette veszélyre hivatkozva. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs ok aggodalomra. A Hír TV által megkérdezett szakértő kizártnak tartja, hogy elhalasszák vagy egy másik helyszínen rendezzék meg az olimpiát.

150 orvos és kutató kérte nyílt levélben a nyári riói olimpia elhalasztását, vagy annak áthelyezését. Kérésüket azonban elutasította az Egészségügyi Világszervezet, arra hivatkozva, hogy közegészségügyi szempontból nem lenne indokolt a döntés.

„Azt gondolom, hogy a hatóságok alábecsülik a zikavírus jelentette kockázatot. Azt hiszem a sportolóknak, valamint a szurkolóknak tisztában kellene lenniük a zikavírus jelentette veszéllyel és annak szövődményeivel” – vélekedett Soren Holm, a Manchesteri Egyetem professzora.

A professzor szerint a betegség továbbterjedése más kontinensekre igen nagy veszélyeket rejt magában. A szexuális úton is terjedő  zikavírus tehető felelőssé az újszülöttek kóros kisfejűségéért. Felnőtteknél néhány esetben idegrendszeri megbetegedést is okozhat. „Úgy gondolom, hogy a legnagyobb kockázat az, ha egy dél-ázsiai országból jövő ember fertőződik meg zikával a riói olimpián. Megcsípi egy szúnyog, és úgy megy vissza például Malajziába, vagy Thaiföldre, és ott elterjeszti a betegséget. Azt pedig az elmúlt két évben megtapasztalhattuk, hogy ha valaki megfertőződik zikával, azt nagyon nehéz kezelni. Éppen ezért tehát ez egy igen komoly közegészségügyi problémát vet fel” – tette hozzá Soren Holm.

Kizártnak tartja az olimpia elhalasztását Szabados Gábor. A sportközgazdász szerint Brazília sem gazdasági, sem diplomáciai szempontból nem engedheti meg magának, hogy ne rendezze meg a játékokat. „Azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy vagy most lesz Rióban és Brazíliában olimpia, vagy soha. Tehát ha ne adj’ isten el kell venni ezt az olimpiát Riótól vagy később rendezik meg, én biztos vagyok abban, hogy akkor soha többet ebben a térségbe, nemcsak Brazíliába, de Dél-Amerikába sem jön többet olimpia” – hangsúlyozta.

Az olimpiát augusztus 5–21. között rendezik meg Rio de Janeiróban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!