2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Az ENSZ a zika miatt nem fújja le az olimpiát

2016. május 28., szombat 13:22

Az olimpiai játékok elhalasztását kérte az Egészségügyi Világszervezettől több mint százötven tudós a zikavírus miatt. A kutatók nyílt levelükben arra hivatkoztak, hogy a Latin-Amerikában már harminckilenc országban jelen lévő kórokozó túlságosan nagy kockázatot jelent a sporteseményre várt több mint félmillió turista egészségére. Az ENSZ szakosított szerve elutasította a kérést, a Brazíliába utazást azonban várandós nőknek nem ajánlják. A zikavírus idegrendszeri betegségeket, magzatok esetében pedig súlyos agyi fejlődési rendellenességeket okoz.

A trópusi Bahia államon keresztül halad a héten az olimpiai láng. A fáklya útját zenés-táncos előadások kísérik, a lángot helyi sportolók és ismert emberek viszik végig. „Nagyon különleges a tudat, hogy az olimpiai fáklyát viszem. Olyan ember vagyok, aki szereti a mozgást, és nagyon megtisztelő, hogy én is része lehetek az olimpiának” – mondta José Augusto Viana sziklamászó, a váltó egyik tagja.

A lángot nemcsak gyalog, de görkorcsolyán, kötélpályán és szarvasmarhaháton is hordozzák. Brazíliában 335 város érintésével több mint 12 ezren adják egymásnak 20 ezer kilométeren át, mielőtt augusztus 5-én a játékok megnyitójára Rióba ér.

Közben több mint százötven tudós és kutató nyílt levélben javasolta az olimpia elhalasztását az Egészségügyi Világszervezetnek a zikavírus miatt. Az aláírók szerint a súlyos idegrendszeri betegségeket és fejlődési rendellenességeket okozó járvány túlságosan nagy kiterjedésű ahhoz, hogy biztonságosan lefolytassák a nyári játékokat. Az ENSZ szakosított szerve azonban elutasította a kérést, ugyanakkor fenntartja egy korábbi ajánlását, mely szerint várandós nőknek nem javasolják a Brazíliába utazást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!