2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin elismerte: parancsot adott a Krím annektálására

2015. március 9., hétfő 18:23, frissítve: hétfő 20:32

Színjáték volt a krími népszavazás az orosz elnök legutóbbi nyilatkozata alapján. Vlagyimir Putyin azt mondta egy dokumentumfilmben, hogy a félsziget elcsatolását már az oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics megbuktatása után eldöntötte. A NATO megerősíti jelenlétét az egykor szintén a Szovjetunióhoz tartozó balti országokban. Az amerikaiak háromezer katonát vezényelnek a térségbe, hogy elrettentsék az oroszokat az újabb megszállástól.

Egy éve tűzték ki az orosz zászlót a Krím legnagyobb városában Szimferopolban az akkor még Ukrajnához tartozó félsziget parlamentjére. A lakosság 2014. március 16-án népszavazással döntött az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az orosz elnök akkor azt mondta, hogy tiszteletben tartja a helyiek önrendelkezési jogát. Egy dokumentumfilmben viszont Vlagyimir Putyin elismerte, hogy már egy hónappal korábban, tavaly februárban, az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán elnök megbuktatása után parancsot adott a Krím elszakítására. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogot. A Japánban tartózkodó német kancellár arról beszélt, hogy Moszkva a békés világrendet veszélyezteti. „A szabad világrend magától értetődő, de ma veszélyben van. A nemzetközi jog megsértését jelenti, hogy a Krím megszállásán, és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásán keresztül Oroszország megsérti Ukrajna területi egységét” – mondta Angela Merkel.


Közben Kelet-Ukrajnában lassan egy hónapja tart a tűzszünet, amelyet rendszeresen megsértenek az ukránok és az oroszbarát szakadárok. A NATO attól fél, hogy Putyin a fegyvernyugvást a csapatok átcsoportosítására használja ki, és hamarosan ismét Mariupol ellen fordul. Ha a város elesik, megvan a szárazföldi összeköttetés Oroszország és a Krím félsziget között. A NATO a balti országokban is megerősíti jelenlétét, az Egyesült Államok Lettországba négyszáz tankot és páncélozott katonai járművet vezényelt. „Képesek vagyunk katonai segítséget nyújtani a szövetségeseinknek bármikor és bárhol. Az Egyesült Államok és a többi szövetséges ország azt üzeni a lett népnek, hogy az amerikai légierő, a haditengerészet és hadsereg európai egységei készen állnak a támogatásukra” – mondta John O'Connor amerikai tábornok.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Uniónak egységes haderőt kellene létrehoznia Oroszország elrettentésére. Jean Claude Juncker javaslatát egyelőre az európai nagyhatalmak közül csak a németek tartják jó ötletnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!