2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Katalóniába látogatott a spanyol miniszterelnök

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 18:36, frissítve: vasárnap 20:26

A spanyol kormányfő azt hangoztatta, hogy szerinte a decemberi rendkívüli tartományi választásra minden katalánnak el kell mennie.

Először látogatott Katalóniába a spanyol miniszterelnök a tartomány függetlenségéről rendezett népszavazás óta. Mariano Rajoy személyesen mutatta be pártja, a Spanyol Néppárt helyi jelöltjét.

„Szeretnénk, ha a december 21-i választáson minél többen részt vennének, hogy egy elindulhasson egy új politikai erő, ami békét, normális életet és egymás mellett élést hoz majd, tiszteletben tartja a játékszabályokat és a gazdasági fellendülésen dolgozik” – mondta Rajoy.

Az október elején tartott referendumon a résztvevők 92%-a voksolt Katalónia önállóságára. Csakhogy maga a részvétel alacsony volt, jogosultak mindössze 43%-a járult az urnákhoz. A katalán parlamentet mégis kikiáltotta a tartomány függetlenségét. Válaszul a spanyol vezetés menesztette a tartomány vezetőit, lázadás vádjával büntetőeljárást indított ellenük, és rendkívüli választást írt ki. A jelenlegi közvélemény-kutatások a függetlenségpárti erők győzelmét jelzik.

Közben Brüsszelben 200, külföldön élő katalán tartott szimpátiatüntetést a belga fővárosba menekült katalán politikusok mellett. Köztük van a volt katalán elnök Carles Puigdemont is. Ő nem vett részt a demonstráción.

„Jól vagyunk, reménykedünk az igazságosságban, amiben Spanyolországban nem lehetnénk biztosak, mert ezen a ponton Spanyolországban nincs garancia az emberi jogok és a méltányos igazságszolgáltatásra” – mondta Clara Ponsati a Puigdemont-kormány volt oktatási minisztere.

Puigdemont korábban arra kérte szövetségeseit, hogy a függetlenségpárti erők közösen induljanak a december választáson, ám a többiek kikosarazták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!