2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Hivatalosan is feloszlatta magát az ETA

Hír TV

2018. május 4., péntek 14:42

A fegyveres szervezet 1959-ben alakult a Franco-féle elnyomás ellen, a Spanyolország északi és Franciaország déli részén húzódó Baszkföld autonómiájáért. A Spanyolországban végrehajtott merényletekben összesen 850-en haltak meg.

Euskadi Ta Askatasuna, azaz Baszkföld és Szabadság – röviden ETA. Az észak-spanyolországi és dél-franciaországi régió függetlenségéért vívott csaknem 60 éves, 850 halálos áldozatot követelő harc véget ért. A szeparatista csoport május 4-ével hivatalosan is feloszlik, lefegyverzi magát és befejezi tevékenységét. A régióban évtizedeken át mindennapos volt a terrorfenyegetettség. A délnyugat-franciaországi Bayonne egyik kávézója a szervezet fontos találkozópontjának számított. A tulajdonos szerint jó, hogy az erőszaknak vége

„A mi generációnkat végigkísérte, amikor fiatalok, tizenévesek voltunk, hozzánk tartozik már. Ma már nagyon erős az örökségük itt, a baszk tartományban, akár az északi vagy a déli részén, ismerjük a történelmet, a gyerekeinknek is megtanítjuk. A kultúra velünk marad, és nem szabad elfelejtenünk, hogy többet ne történhessen meg. Át kell adnunk a fiataljainknak Baszkföld történelmét” – fogalmazott Xina Dulong. A kávézótulajdonos azt is hozzátette: remélhetőleg mind a francia, mind a spanyol kormány gesztusokkal honorálja a szervezet önfeloszlatását.

A spanyol miniszterelnök azonban már bejelentette, hogy az ETA tagjai nem ússzák meg a felelősségre vonást, és továbbra is bűnözők csoportjának tekintik a szervezetet. „Semmivel nem tartozunk nekik, és semmit nem kell megköszönnünk. A hála és az elismerés azé a sok áldozaté, akiket mindig megőrzünk emlékezetünkben, valamint az állami hatóságoké, akik megvívták és megnyerték ezt a csatát” – üzente Mariano Rajoy.

Az 1959-ben, a Franco-diktatúra alatt létrejött szervezet 2011-ben jelentette be, hogy nem hajt végre több támadást, 2017-ben pedig több mint 3 és fél tonna fegyvert adott át. Az ETA szeparatista akcióit tartották az utolsó nyugat-európai fegyveres kampánynak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!