2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Brüsszel szerint ez véget vet az illegális bevándorlásnak

2016. március 9., szerda 08:50, frissítve: szerda 12:24

Szír menekültek befogadása, és a korábban ajánlott pénzügyi segítség megduplázása az ára az illegális bevándorlók visszatoloncolásának Törökországba. A magyar és a szlovák miniszterelnök elutasította az uniós csúcson a megállapodást, amely a brüsszeli vezetők szerint véget vet az illegális migrációnak.

Éjszakáig alkudoztak az európai unió tagállamainak vezetői a török miniszterelnökkel. Elvi megállapodásnál tovább nem jutottak, a brüsszeli vezetők mégis elégedetten nyilatkoztak. „Ez a művelet nem működhet anélkül, hogy Törökország vissza ne fogadná az összes illegális bevándorlót, akiket a török vizeken állítottak meg. Ma megmutattuk, hogy ez az együttműködés lehetséges. Valamennyi döntésünk azt az üzenetet hordozza, hogy az Európába irányuló illegális migráció napjai véget értek” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Hasonlóan érvelt a német kancellár is. „A török fél által tett javaslat áttörésnek számít, ha megvalósul, mert megszakítja az illegális bevándorlás és az Európába való bejutás ördögi körét. Meg kell ezt fordítanunk, hogy hivatalos bevándorlási folyamat jöhessen létre” – mondta Angela Merkel.

Szlovénia lezárta a balkáni útvonalat
Csak azokat engedik be az országba, akiknek útlevelük és vízumuk van, illetve akik kifejezetten Szlovéniában akarják beadni a menekültkérelmüket. Bővebben>>>


De az EU sem marad újabb menekültek nélkül, a megállapodás szerint az uniónak annyi szír állampolgárt kell befogadnia török menekülttáborokból, ahány szírt Görögország visszatoloncol vagy visszafordít a tengeren Törökországba. Ezt a pontot a magyar miniszterelnök mellett más politikusok is ellenezték, de nem vétóztak, hiszen egyelőre csak elvi megállapodásról és nem döntésről van szó. „Azt is világossá tettük a szlovákokkal közösen, mind a ketten jogfenntartó nyilatkozatot tettünk és kimondtuk, hogy miután pereljük az unió korábbi döntéseit, amelyek a migránsok áthelyezésére vonatkozik, ezért természetesen a szöveget nem tudjuk támogatni. De nem akadályozzuk meg, hogy a többiek ezt a szöveget egyébként elfogadják, de a jogfenntartó nyilatkozatokat megtettük” – szögezte le Orbán Viktor.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete szerint az illegális bevándorlók visszatoloncolása Törökországba nemzetközi jogot sért. „A külföldi állampolgárok kollektív kitoloncolását tiltja az Emberi Jogok Európai Egyezménye, tehát egy ilyen egyezmény nincs összhangban sem az európai, sem a nemzetközi joggal. Meg kell vizsgálnunk a biztosítékokat, és nem hiszem, hogy az Európai Unió belegyezik egy, harmadik országba való átszállításba úgy, hogy kevesebb garancia jár ezzel, mint az uniós országokba való áttelepítésnél” – mondta Vincent Cochetel, a Menekültügyi Főbiztosság európai ügyekért felelős igazgatója.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pedig a menedékjog halálos ítéletének minősítette az EU és Törökország elvi megállapodását.

„Az EU kudarcot szült emberi jogi értelemben”

Emberi jogi szempontok alapján aggályos az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezeléséről körvonalazódó egyezmény – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója Magyarország élőben című műsorunkban. A jogvédő szerint a tervezet nemzetközi jogokat is sért.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy Törökországban nem létezik egy alapvetően kielégítő menekültügyi rendszer, tudjuk azt, hogy csak a szírek kapnak állandó státuszt, míg az irakiak, afgánok nagyon sokszor nem férnek hozzá a menedékjogokhoz, úgy gondoljuk, hogy az EU emberi jogilag kudarcot szült, és alapjogi szempontból nagyon sok az aggály” – mondta Jeney Orsolya.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!