2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:50

Sok török máshová küldené a menekülteket

2016. március 8., kedd 20:53, frissítve: kedd 21:33

Csalódottan fogadták az uniós alkut a menekültek, akik arra számítottak, hogy a német kancellár szavára megnyílnak előttük ismét a határok. A görög sajtó szerint az uniós csúcs a török bazárok hangulatát idézte. Szlovénia és Szerbia tovább szigorít a beléptetésen, a szlovénok kedd éjféltől érvényes útlevéllel és vízummal engednek be migránsokat. Szerbia hasonló intézkedést vezet be a Macedóniával és Bulgáriával közös határon. Mindez a gyakorlatban a balkáni útvonal lezárását jelenti.

Németországot és Angela Merkelt éltették a szír menekültek hétfő este a görög–macedón határon. Abban bíztak, hogy a brüsszeli rendkívüli uniós csúcson a német kancellár jó döntést tud kialkudni, és ők is részesülnek a német vezetés befogadópolitikájából.

Kedd reggel azonban csalódottan fogadták a Brüsszeli EU–török csúcsról érkező híreket. „Sok ember remélte, hogy megnyitják a határokat, legalább azok előtt, akik itt ragadtak a határon, de végül azt mondták nekik, nem mehetnek át. Emiatt mérgesek vagyunk” – mondta az egyik szír menekült.

Másra számítottak a törökországi Izmirben lévő migránsok is. Az egyik szíriai férfi feleségével és négy gyerekével 20 napja érkezett a tengerparti városba, hogy onnan továbbutazzanak a kontinensre. „Európába szeretnék menni a családommal, de mindegyik ország és a vezetőik csak a saját érdekeiket nézik” – vélekedett a férfi.

Sok török is máshová küldené a menekülteket, arra panaszkodnak, hogy a tömeges érkezésük miatt minden megdrágult. „Arra számítok, és azt szeretném, ha az összes szír elmenne innen, gyűjtsék őket össze valahol. A lakbérünk több lett, és az élelmiszerek is megdrágultak” – mondta egy izmiri lakos.

Tavaly óta több mint egymillióan érkeztek illegálisan Európába a háború sújtotta közel-keleti államokból Törökországon és Görögországon keresztül. Csakhogy az emberáradat komoly gondot okoz a kontinens államainak. Emiatt Ausztria és Szlovénia februárban korlátozta a migránsok beengedését, a lépéseket a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok, Szerbia és Macedónia is követte. Naponta csak néhány száz ember lépheti át a határt, ezért már tízezrek torlódtak fel Idomeninél

Az európai országok tavaly októberben 160 ezer menedékkérő elosztásáról döntöttek, de eddig összesen csak 700-at vettek át Olaszországtól és Görögországtól. Eközben továbbra is naponta 2 ezer szír, iraki és afgán érkezik csónakokon a görög szigetekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!