2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 11:00

Brüsszel öt dolgot ajánl Magyarországnak

2015. május 13., szerda 17:03, frissítve: szerda 17:42

A különadók, a közmunka, a költségvetési hiány és a szegregáció – Magyarországot illetően többek között ezekkel van problémája Brüsszelnek. Az Európai Bizottság most hozta nyilvánosságra éves országspecifikus ajánlásait, amelyeket azonban nem kötelező megfogadniuk a tagállamoknak.

Öt területen fogalmazott meg ajánlást az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban. A testület szerint a tervezett hiánycél eléréséhez a GDP fél százalékának megfelelő kiigazítást kellene végrehajtania a magyar kormánynak. Azt is javasolják, hogy csökkentsék a piactorzító különadókat, a közmunkára fordított összegeket inkább a közmunkások hagyományos munkaerőpiacra történő bevezetésére fordítsák, valamint tegyenek lépéseket a reálgazdaság normális finanszírozásának helyreállítására, kisebb állami szerepvállalás mellett.

„A mai ajánlások célja, hogy valódi hatással legyenek a nemzeti politikákra, jobban koncentrálva a konkrét makrogazdasági és szociális prioritásokra, mint korábban. Minden adott ország kihívásaira koncentrálunk az ajánlások során” – közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

A bizottság arra is felszólította Magyarországot, hogy növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételét az oktatásban. Ez az unió más tagállamaiban is probléma. „Ebben az évben az ajánlások a szegénység csökkentésére és a szociális kirekesztettség megszüntetésére összpontosítanak. Szeretnénk ezen a téren a tagállamok közötti szakadékokat is áthidalni. Nagyon fontos az is, hogy megfelelő gyermekgondozás valósuljon meg, és megfelelő legyen az iskola előtti bölcsődei, óvodai képzés a hátrányos helyzetű csoportok számára. Különösen fontosak ezek a beavatkozások és intézkedések a jelentős roma népességgel rendelkező tagállamok számára” – mondta Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos.

Az országspecifikus ajánlások nem kötelező érvényűek, ha egy tagállam figyelmen kívül hagyja a bizottság megállapításait, annak nem lesz további következménye, csak akkor, ha egy ország mutatói olyan mértékben romlanak, hogy indokolttá válik a túlzottdeficit-eljárás megindítása.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!