2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Zelenszkij helyett egyre többen benne látják Ukrajna megmentőjét

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők feje lehet az új kihívója Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnöknek - írja a Világgazdaság.

  • Zelenszkij helyett egyre többen benne látják Ukrajna megmentőjét

A választáson a csökkenő népszerűségű, de még mindig erős pozíciójú Zelenszkijt egy ember szoríthatja meg: az ukrán hadseregparancsnok, Zaluzsnij, akinek népszerűsége a lakosság körében napról-napra nő. Híveihez csatlakozott nemrég a világbajnok ex-bokszoló, Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko is, aki szembement Zelenszkíjjel és Zaluzsnij pártjára állt. 

A Világgazdaság emlékeztetett, Alekszej Aresztovics, Zelenszkij régi barátja, az elnöki iroda leváltott tanácsadója is láthatóan szembefordult az ukrán elnökkel, így Zaluzsnij támogatójának (és talán az elnöki posztért versenytársának) tekinthető. Saját, 1,7 milliós követőtáborával egy Youtube-csatornán keresztül orosz nyelven tartja a kapcsolatot.

Aresztovics kiemeli: a hadsereg alapja az egységes, egyetlen parancsnoki lánc. Ami most, 2023 végéhez közeledve csak részben igaz. Két parancsnoki lánc látható ugyanis: az első az államelnök (mint hadsereg főparancsnok) és a hozzá hű katonai vezetők, a második a tényleges lánc, az operatív főparancsnoké és a hadsereghez hű tiszteké. 

Zaluzsnij egyébként Zelenszkij elnök embereként került 2021-ben viszonylag fiatalon, 49 évesen a hadseregparancsnoki tisztségbe. Évfolyamelsőként, vörös-diplomásként végzett az Ukrán Nemzetvédelmi Egyetemen. Szakaszparancsnoktól zászlóalj-parancsnokig végigjárta a csapattisztek szamárlétráját, megismerte a különféle csapatokat, haderőnemeket. Parancsnokhelyettesként szolgált az Ukrán Különleges Erőknél is.

Ő az első ilyen magas beosztású ukrán katona, aki nem volt tagja a Szovjetunió hadseregének, nem tanult az oroszországi katonai oktatási rendszerben. Az ukrán nemzeti hagyományok és a nyugati katonai intézmények, katonai eszmevilág neveltje. Zaluzsnij tábornok többgenerációs katonacsaládból származik. A 2013-2014-es átalakulás óta folyamatosan harcban áll Ukrajna szuverenitása védelmében, jegyzik meg életrajzírói. Ismerte ellenfeleit, emiatt sem lepődött meg, amikor 2022. február 24-én megindult Ukrajna ellen az oroszországi erők fegyveres támadása. „Számítottam rá” – mondta, ellentétben főnökével és patrónusával, Zelenszkij elnökkel, aki az utolsó pillanatig kételkedett a moszkvaiak támadásában.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Valerij Zaluzsnij, fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!