2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Vérontás egy béketüntetésen: közel száz halott

2015. október 10., szombat 19:08, frissítve: szombat 21:07

Háromnapos gyászt hirdetett a török miniszterelnök az ankarai robbantások miatt. A politikus szerint bizonyíték van arra, hogy két öngyilkos merénylő követte el a támadásokat. Béketüntetésen robbantottak az ismeretlenek, legkevesebb 86 embert öltek meg és 180-at megsebesítettek. A mostani Törökország modern kori történelmének legtöbb áldozatot követelő terrortámadása.

Török fiatalok táncoltak vidáman egy béketüntetésen Ankarában. Hirtelen bomba robbant a közelben, mindenki menekülni kezdett. Az utcán sebesültek és halottak fekszenek, az emberek sírnak és kétségbeesetten kiabálnak. Sokan szeretteiket keresik, néhány embert a helyszínen próbálnak újraéleszteni. „Tüntetés volt, én az egyik teherautó mellett mentem. A robbanás pontosan itt történt, két transzparens mögött. A földre feküdtünk, aztán arrafelé felrobbant egy másik bomba is. Összesen két bomba volt. Amelyik itt robbant fel, az nagyon erős volt” – mondta egy szemtanú. A demonstrációt baloldali, szakszervezeti csoportok szervezték, és az ellenzéki, kurdbarát Népi Demokratikus Párt is részt vett rajta. A tüntetők a török biztonsági erők és a kurd lázadók között kiújult erőszak ellen, valamint a demokrácia mellett akartak kiállni.


Az elkövetők kiléte egyelőre nem ismert. Sajtóhírek szerint az egyik robbanószerkezetet egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. „Azt hallottuk, hogy két öngyilkos merénylő volt. Szeretnénk tudni az igazat. Ma nem szeretnénk senkit sem okolni, de természetesen meg kell kérdeznünk, hogy hogyan vezetik ezt az országot?” – tette fel a kérdést az ellenzéki köztársasági néppárt vezetője, Kemal Kilicdaroglu.

A török kormány terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, és rendkívüli tanácskozásra hívta össze a biztonsági szolgálatok vezetőit. A kormánypárt egyes vezetői szerint a merényletek célja az lehetett, hogy káoszba döntse az országot a novemberi választások előtt. Az ellenzéki Népi Demokratikus Párt viszont a török államot tette felelőssé a vérontásért.

A mészárlást a német alkancellár is elítélte. „Ez szörnyű támadás. Szörnyű, ami az emberekkel történt. Azt hiszem, ezekben az órákban Németországban sokan gondolnak Törökországra, és reméljük, hogy a jövőben sikeresen vehetjük fel a harcot az ilyen merénylőkkel szemben” – szögezte le Sigmar Gabriel.

Törökország az elmúlt hónapokban hadjáratot indított az általa terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt ellen, valamint bekapcsolódott az Iszlám Állam dzsihadista terrorcsoport elleni légicsapásokba is. Az országban november elsején tartanak parlamenti választásokat. Háromnapos gyászt hirdetett a török miniszterelnök az Ankarában elkövetett merényletek miatt.

Júliusban a mostanihoz nagyon hasonló merénylet hajtottak végre Délkelet-Törökországban baloldali ifjúsági aktivisták ellen. Akkor 33 ember vesztette életét. Azt a terrorakciót a gyanú szerint az Iszlám Állam követte el.

Magyar részvét

 

Az ankarai merénylet miatt Áder János államfő és a magyar kormány is részvétét fejezte ki Törökországnak. A köztársasági elnök közleményében azt hangsúlyozza: a török nép számíthat Magyarország támogatására a terrorizmus-ellenes harcban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!