2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Robbantottak a török fővárosban, sok a halott

2015. október 10., szombat 10:55, frissítve: szombat 12:38

Egymás után két bomba robbant a török fővárosban, Ankarában a pályaudvar közelében. Az első hírek szerint harmincan haltak meg, és legalább ugyanennyien megsebesültek. Az állomás közelében egy kurd párt tartott volna nagygyűlést a közelgő választás miatt. A városban pénteken könnygázzal és vízágyúval verték szét a rohamrendőrök az elnök ellen tüntető diákokat.

Ankara központjában, a vasútállomás melletti téren egymás után két bomba robbant. A helyszínen ellenzéki és kurd pártok tartottak volna gyűlést napközben, a híveik már elkezdtek gyülekezni, valamennyi áldozat közülük került ki. A pártaktivisták békefelvonulást tartottak volna a kurdok elleni háború miatt. Az áldozatok holttestét a pártok zászlóival takarták le.

Fél nappal korábban ugyanitt még diákok és rendőrök csaptak össze, úgyszintén a kurdok miatt. Körülbelül 300 egyetemista azért demonstrált, mert a török hatóságok nem engedik egy Szíriában meghalt kurd férfi holttestének a hazaszállítását biztonsági okokból.

Törökország az illiberális demokrácia megtestesítője. A közelgő választás előtt a médiahatóság egymás után tiltotta be az ellenzéki tévéket és lapokat, az alkotmány védelmére hivatkozva. Az alaptörvény szerint ugyanis Erdogan elnököt tilos támadni.

„Ez a folyamat nagyon komoly csapássorozat a török szólásszabadságra. Három hét múlva választás lesz, erre készülve a médiahatóság hét csatornát tiltott be, hogy a sajtóban csak a kormányzat álláspontja jelenjen meg, minden mást törvénytelennek minősítettek. A közvéleménynek így nehéz elfogulatlanul dönteni” – mondja egy török újságíró.

Törökországban november 1-én lesz választás, a felmérések szerint a kormányzó AK párt várhatóan elveszíti a többséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!