2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Külföld

Ukrajna elsőként épített tengeri drónokból álló flottát

Ukrajna a Föld első országaként hozott létre tengeri drónokból álló flottát, amely elől bujkálnak az orosz hadihajók. Erről Zelenszkij elnök beszélt egy kijevi nemzetközi konferencián. Közlése szerint hazája, a vezető fegyvergyártó hatalmak közé akar kerülni, és már egy tucatnyi nyugati cég tervez beruházást Ukrajna területén.

  • Ukrajna elsőként épített tengeri drónokból álló flottát

Háborús időkben építene világszínvonalú hadiipart az ukrán elnök. Erről azon a kijevi konferencián beszélt, amelyen 30 ország 252 hadiipari vállalkozása képviseltette magát.

Hölgyeim és uraim, Ukrajna a védelmi maraton olyan szakaszában van, amelyben kritikus fontosságú, hogy csak előre menjünk, semmiféle visszalépés ne történjen. Mint a frontvonalon, ahol napi szinten van szükség új eredményekre – biztatta a külföldi hadiipari vállalatokat Volodimir Zelenszkij, akik közül 13 írta alá az ukrán védelmi ipari szövetség alapító dokumentumát.

Kérdéses azonban, hogy közülük ki mer majd befektetni Ukrajnában, hiszen minden hadiipari gyár automatikusan célpont lesz az oroszok számára.

A tengeri drónok jelentik az egyik kiemelt fejlesztési irányt. Zelenszkij szerint Ukrajna volt a Föld első országa, amely ebből a fegyvertípusból külön flottát hozott létre, amely komoly csapást mért az orosz fekete-tengeri flottára. Az elnök úgy fogalmazott, az orosz hadihajókat már nem merik hadihajóként bevetni, azok inkább bujkálnak, nehogy célponttá váljanak. Oroszország többször is rakétatámadást intézett a tengeri dróngyártó üzemek ellen Odessza térségében.

Közben Vlagyimir Putyin ígéretet tett az Ukrajnától annektált területek újjáépítésére. Az orosz elnök méltatta Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk oblasztyok lakosainak bátorságát, akik a referendumon igent mondtak az Oroszország anyácskával való egyesülésre.

Megpróbáltak rájuk ijeszteni, csak hogy saját sorsukról, saját jövőjükről ne merjenek dönteni. El akartak venni tőlük mindent, ami egy ember számára csak fontos lehet: a kultúrájukat, hagyományaikat és anyanyelvüket. El akarták venni tőlük azt, amit olyannyira gyűlöltek az ukrán nacionalisták és nyugati pártfogóik, akik Kijevben a 2014-es puccsot megszervezték – utalt az orosz föderációhoz való csatlakozásról rendezett referendumra Vlagyimir Putyin.

A népszavazást és annak eredményét mindössze két ENSZ tagállam, Észak-Korea és Szíria ismerte el. A Krímet is csak Moszkva legszorosabb szövetségesei, összesen 8 ország tartja az Orosz Föderáció részének.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!