2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy szoknya egy nadrág 22:00

Külföld

Újabb ország ismerheti el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Ausztrália is hajlandó Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet. A bejelentéskor Scott Morrison miniszterelnök közölte, nem született még erről döntés, de az emellett szóló érvek meggyőzőek. Az ausztrál kormányfő hozzátette, továbbra is támogatja az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldását, a kérdésben pedig egyeztet az amerikai elnökkel.

  • Újabb ország ismerheti el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Az Egyesült Államokat követheti Jeruzsálem kérdésében Ausztrália. A kontinensnyi ország kormányfője közölte: hajlandók Izrael fővárosaként elismerni a szent várost. Scott Morrison ugyanakkor hozzátette: még nem hoztak végleges döntést, ami mellett egyre több érv szól.

„Az első, amit szeretnék határozottan hangsúlyozni, hogy a kormány változatlanul elkötelezett egy kétállami megoldás mellett a Közel-Keleten, ahogy korábban mindig, és mindig ez lesz az ausztrál politika az izraeli–palesztin kérdéssel kapcsolatban” – mondta a kormányfő.

A közel-keleti béke egyik legnagyobb akadályát Jeruzsálem státusa jelenti. Az 1967-es háborúban megszállt keleti területet akarják a palesztinok leendő államuk fővárosának, ezt érzik veszélyben. Az Indonéziában tárgyaló palesztin külügyminiszter már bírálta az ausztrál bejelentést, mert szerintük azzal nemzetközi jogot, ENSZ határozatot sért a canberrai kormány.

„Ausztrália egy ilyen lépéssel kockáztatja a kereskedelmi és üzleti kapcsolatait a világ többi részével, különösen az arab és muszlim világgal. Remélem, Ausztrália megfontolja az álláspontját, mielőtt ilyen lépésre szánná magát választási célból” – mondta Riyad al-Maliki.

Szombaton időközi választást tartanak a sydneyi öböl egyik körzetében, ahol sok zsidó szavazóra számít a kormányzó Liberális Párt vezette jobbközép szövetség. A kormányfőnek a volt izraeli nagykövet javasolta, hogy változtasson a zsidó állammal kapcsolatos politikáján.

Indonézia, a világ legnépesebb muszlim országa szerint biztonsági kockázatot jelentene, ha elismernék Jeruzsálemet fővárosként.

„Ausztráliának tiszteletben kell tartania a palesztin–izraeli békefolyamatot, a két állami megoldás szerint, és ne tegyen olyan lépéseket, amely a világ békéjét és biztonságát veszélyezteti” – mondta Retno Marsudi, indonéz külügyminiszter.

Donald Trump az ENSZ határozatokkal ellentétben tavaly decemberben jelentette be, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Az Egyesült Államokon kívül eddig Guatemala döntött a nagykövetség átköltöztetése mellett, a szintén latin-amerikai Paraguay pedig közölte, hogy jövő májusig megnyitja diplomáciai képviseletét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ostrom alatt Harkiv + videó

Ostrom alatt Harkiv + videó

Új frontot nyitottak az oroszok a háborúban, amikor páncélos szárazföldi támadást indítottak pénteken Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv közelében. Szakértők szerint Harkiv eleste súlyos katonai és politikai veszteséget jelentene az ukrán vezetés számára. A háború elején az oroszok már megpróbálták egyszer bevenni a várost, sikertelenül.
Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Lengyelországnak egyre súlyosbodó hibrid háborúval kell szembenéznie, a Fehéroroszországból érkező illegális migráció kivédése érdekében pedig megkezdte teljes keleti határszakaszának további megerősítését – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!