2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Erdogan: A hitleri időket idézi a németek viselkedése

2017. március 6., hétfő 10:42, frissítve: hétfő 11:53

Németország úgy viselkedik, mint a náci időszakban, a török elnök szerint. Erdogan egy pártgyűlésen beszélt erről, miután a héten két török miniszter németországi programját is visszamondták a német hatóságok. Angela Merkel kormánypártja azt is tervezi, hogy Erdogan elnököt se engedik be az országba kampányolni a júliusi török választás előtt. Az osztrák kancellár is azt nyilatkozta, hogy a török kormány tagjait az EU egyetlen országába se lenne szabad beengedni kampányolni.

A török államfő úgy viselkedik, mint egy hisztis kisgyerek – így kommentálta a nagyobbik német kormánypárt egyik vezetője Erdogan elnök szavait, aki a nácikhoz hasonlította Merkeléket. A szópárbaj azután kezdődött a két ország között, hogy a németek nem engedték a török kormány képviselőinek, hogy a németországi török kisebbségnek kampányoljanak.

„Németország, neked semmi közöd nincs a demokráciához. A jelenlegi cselekedeteid semmiben nem különböznek a náci korszaktól. Ha ezt kijelentjük, megsértődsz, de miért? Ez az igazság” – jelentette ki a török elnök.

Erdogannak az áprilisi népszavazáson lenne szüksége a csaknem másfél millió Németországban élő török szavazatára. A referendumon lényegében arról döntenek a törökök, hogy nagyobb hatalmat adnak-e Erdogannak a parlamentnél. Az ellenzék szerint a török elnök így akarja bebetonozni a hatalmát, és attól tartanak, hogy a szélesebb hatásköröket kritikusai teljes elhallgattatására használná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!