2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

„Tojáscsúcsot” hív össze Brüsszel

2017. augusztus 11., péntek 21:09

Már 11 országban találtak rovarirtó szerrel fertőzött tojásokat. Legutóbb a dán élelmiszerügyi hatóság közölte, hogy 20 tonna tojást semmisítenek meg. Hollandiában 8, Belgiumban 11 tojásfarmon találtak eddig szabálytalanságot, 2 cégvezetőt már őrizetbe vettek. Magyarországra állítólag nem jutott a fertőzött tojásokból.

Eddig 11 országban találtak firponil nevű rovarirtó szerrel fertőzött tojást, ezek jellemzően Hollandiából és Belgiumból származtak. Az uniós szabvány szerint a tojásokat egy növényi eredetű, környezetbarát anyaggal kéne tisztítani, de ez sokak szerint nem elég hatékony. A tisztító hatást akarták fokozni azzal, hogy rovarirtót kevertek a tisztítószerhez. A firponil nevű anyag képes beszivárogni a tojásba, és pajzsmirigy-, vese- és májproblémákat okoz.

„Nyolc helyen tartottunk házkutatást, autókat, ingóságokat foglaltunk le, és egy bankszámla befagyasztásáról is intézkedtünk. Két cégvezetőt őrizetbe vettünk közveszélyeztetés miatt” – mondta a holland ügyészség szóvivője, Frans de Neere.

Hollandiában termelőknél, mezőgazdasági raktárakban és kereskedelmi cégeknél razziáztak. A holland hatóságok már tavaly novemberben kaptak bejelentést a tiltott fertőtlenítő szerek használatáról, de csak idén július végén kezdtek nyomozni.

„Lefoglaltunk olyan bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy tudatosan használták a firponil nevű anyagot” – mondta az antwerpeni ügyészség szóvivője Sylvie van Baden.

A román hatóságok már léptek: több tonna fertőzött tojássárgáját tartottak vissza.  „Száz kannában volt a tojássárgája, mindegyik 10 literes. Egy mélyhűtős teherautóval hozták be Németországból Romániába, és Temesváron rakták le. Innen, ha minden rend szerint ment volna, és a vizsgálatok jó eredményt hoztak volna, mehetett volna tovább azokra a területekre, ahol a tojássárgáját használják” – számolt be Adrian Popa a Temesvári Állatorvosi és Népegészségügyi Hivatal igazgatója.

Az Európai Bizottság csúcstalálkozót hívott össze a szennyezett tojások miatt.

„Fertőzött termék miatt érintett Svédország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Írország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Dánia. Két nem EU-tagállam, Svájc és Hongkong, akik jelezték, hogy bemérték ezeket a fertőzött tojásokat” – ismertette Daniel Rosario kereskedelmi szóvivő.

Az ülést szeptember 26-án tartják, ám a bizottság szerint nincs szó válságtanácskozásról, leginkább arról fognak egyeztetni, hogy miként lehetne javítani az uniós élelmiszerbiztonság-ellenőrzési rendszer hatékonyságát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!