2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Több ezren tüntettek Ausztrália nemzeti ünnepén az őslakosok jogainak védelmében

Több ezren tüntettek pénteken Ausztráliában az ország nemzeti ünnepén, a "megszállás napjának gyűlései" elnevezésű megmozdulást az őslakosok iránti szolidaritásból szervezték, sokan pedig az ünnep elhagyását vagy a dátum módosítását sürgették.

  • Több ezren tüntettek Ausztrália nemzeti ünnepén az őslakosok jogainak védelmében

Helyszíni beszámolók szerint Sydneyben több ezren gyűltek össze, a tömegben sokan őslakos zászlókat lengettek. Egy, a sajtónak megszólaló őslakos kijelentette: ez a nap számukra nem jelent semmit, és akadt, aki pedig úgy vélte, alkalmasabb napot kéne találni az ünneplésre.

Hasonló megmozdulások voltak Melbourne-ben, Brisbane-ben és a tasmániai Hobartban is.

Az Ausztrália-nap nevet viselő nemzeti ünnepen arra emlékeznek, amikor a britek megalakították Új-Dél-Wales államot, mely akkoriban büntetőtelepként működött, s 1788-ban megérkezett az első, gyarmatosítókat és fegyenceket szállító hajó az ausztrál partokhoz.

Sokan ezen a napon hagyományosan kerti sütögetéssel és tengerparti kirándulásokkal töltik az időt, a kormány pedig rendszerint ilyenkor teszi közzé az ausztrál állampolgárságot kapó bevándorlók listáját is.

Az ország 3,8 százalékát alkotó őslakos közösség - azaz mintegy 26 millió ember - azonban nem kér az ünneplésből és az európai gyarmatosítók idején őket érő igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet.

Az ausztrál őslakosok 65 ezer éve élnek a kontinensen. Ausztrália gyarmatosítása után azonban 1967-ig egyáltalán nem kaptak polgári jogokat, és napjainkban is hátrányos helyzetben élnek. Az országban 1910 és 1970 között mintegy 100 ezer őslakos gyereket szakítottak el családjától és adtak oda fehér családoknak vagy intézményeknek a Fehér Ausztrália-politika keretében, amelynek célja a kisebbségek asszimilálása volt.

Korábban már történtek kezdeményezések az Ausztrália-nap dátumának megváltoztatására, ezeket azonban az Anthony Albanese miniszterelnök vezette, kormányon lévő Munkáspárt elutasította.

A kormányfő pénteken tartott ünnepi beszédében azt mondta, az ünnep "esély arra, hogy megálljunk és végiggondoljunk mindent, amit nemzetként elértünk".

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!