2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Szimpátiatüntetéseket tartottak világszerte

George Floyd május végi halála emberek ezreit hívta utcára világszerte. Szimpátiatüntetéseket tartottak Párizsban, Izraelben, Buenos Airesben, és Sydneyben is. A demonstrálók mindenütt a feketékkel szembeni elnyomás és a rendőri brutalitás ellen léptek fel.

  • Szimpátiatüntetéseket tartottak világszerte

A képek ismerősek lehetnek az elmúlt napokból. Azonban ez nem az Egyesült Államok, hanem Franciaország.

Kedd este lángokban állt Párizs. Habár a koronavírus járvány miatt továbbra is gyülekezési tilalom van érvényben a francia fővárosban, szolidaritást vállalva az amerikai tüntetőkkel, itt is a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen demonstráltak.

A tiltakozók azért vonultak utcára, hogy igazságot követeljenek egy négy évvel ezelőtt meggyilkolt színes bőrű férfinak. Adam Traoré szintén rendőri előállítás közben vesztette életét.

"A lista túl hosszú. Az Egyesült Államokban történt események felszínre hozták a Franciaországban zajló eseményeket is. Nem szabad hallgatnunk ezekről. Meg kell szüntetnünk a rasszizmust, Franciaországban is"

- nyilatkozta a meghalt férfi húga.

A tüntetés békésen indult, az esti órákban azonban rendbontók is megjelentek az utcákon. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget. Az összecsapások éjfél után értek véget.

Több ezren meneteltek a rasszizmus ellen Ausztráliában is. Sydney-ben korábban nyomozást indítottak egy bennszülött származású 17 éves ember letartóztatása után, mivel a közösségi médiában olyan felvételek jelentek meg, amelyek azt mutatták, hogy megbilincselés közben a földre lökik a rendőrök.

Szimpátiatüntetést tartottak Buenos Airesben is, az argentin fővárosban nem történt rendbontás.

"Nagyon fontosnak tartottuk, hogy szolidaritásunkat fejezzünk ki Argentínában is. A rendőrségi elnyomás, ez az intézmény az egyenlőtlenség fenntartását és a kapitalisták profitjának garantálását szolgálja. Ez az egész világon létezik"

- mondta ez az argentin nő.

Tel-Avivban mintegy 300 ember vonult az amerikai nagykövetség elé, hogy gyertyákat gyújtva emlékezzenek az elhunyt a színes bőrű férfira és tiltakozzanak az Egyesült Államok feketékkel szembeni elnyomásával, valamint az izraeli erők palesztinokkal szembeni agressziójával.

Kapcsolódó tartalom:

Folytatódtak a zavargások az Egyesült Államokban

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!