2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 23:30

Külföld

Svédországba ment Zelenszkij Gripen vadászgépekért, de egyelőre csak más fegyvereket kap

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bejelentette, hogy felesége kíséretében Svédországba érkezett hivatalos látogatásra.

  • Svédországba ment Zelenszkij Gripen vadászgépekért, de egyelőre csak más fegyvereket kap

Ulf Kristersson svéd kormányfővel tartott tárgyalása után Volodimir Zelenszkij közölte: Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Stockholmmal Gripen vadászgépek szállításáról az ukrán légvédelem megerősítése érdekében.

Máshonnan is jönnek vadászgépek

"Ma részleteiben megvitattuk a svéd Gripen vadászgépek beszerzésére vonatkozó esetleges tárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseket" - mondta az ukrán elnök közös sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy ez a téma központi helyet foglal el más svéd vezetőkkel tartott megbeszélésein is.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Svédországban az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz háború óta, és a Gripenekről folytatott tárgyalásokat megelőzte az Egyesült Államok jóváhagyása arról, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

Ukrajnának Gripen kell, de a svédek egyelőre nem adnak

Júniusban a svéd kormány közölte, hogy lehetővé teszi ukrán pilóták számára a Saab által gyártott Gripenek tesztelését, de azt is hozzátette, hogy valamennyi vadászgépére szüksége van saját területének védelméhez. Zelenszkij szombaton elmondta, hogy az ukrán pilóták kiképzését már megkezdték.

Ulf Kirstersson a sajtótájékoztatón elítélte az észak-ukrajnai Csernyihiv elleni szombati orosz rakétatámadást, amelyben Kijev közlése szerint hét ember halt meg és száznál többen sebesültek meg. A két fél megállapodást írt alá, amelynek értelmében Ukrajna megkezdi svéd CV90 harci járművek gyártását.

Már majdnem 2 milliárd dollárnál jár a svéd támogatás

Pal Jonson svéd védelmi miniszter kedden közölte, hogy a kormány 313,5 millió dolláros (110,76 milliárd forint) új katonai segélycsomagot állít össze Ukrajna számára, javarészt lőszerekből és a korábban már leszállított fegyverekhez való pótalkatrészekből. Stockholm harckocsik, légvédelmi rendszerek és Type 90 páncélozott gyalogsági harci járművek szállításával is segíti az ukrán háborús erőfeszítéseket.

Ez a tizenharmadik svéd segélycsomag lesz az ukrajnai háború kezdete óta, az összes svéd támogatás értéke eléri az 1,8 milliárd dollárt.

Zelenszkij a Telegram és az X (korábban Twitter) üzenetküldő szolgáltatásokon jelezte, hogy a svéd királyi családdal és a parlament képviselőivel is találkozik. A megbeszélések napirendjén a védelmi ágazatban folytatandó kétoldalú együttműködés, valamint Ukrajna európai uniós tagságának a kilátásai is szerepelnek.

A svéd kormány közleménye szerint az ukrán elnök találkozik a parlament (Riksdag) elnöke mellett a svéd hadsereg főparancsnokával és a főbb politikai pártok vezetőivel is.

Borítókép: UPI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!