2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Rekordmélységben a japán születésszám

A japán Egészségügyi és Jóléti Minisztérium nemrégiben közzétett adatai szerint 758.631 csecsemő született 2023-ban. Az országban 1899 óta – amióta a születéseket hivatalos statisztikákon jegyzik – nem volt ilyen alacsony a születések száma. Ez a 2022-es évhez képest is 5,1%-os csökkenést jelent.

  • Rekordmélységben a japán születésszám

Az Axióma az évek óta tartó, és a 2023-ban hosszú idő óta legalacsonyabb japán demográfiai adatok kapcsán közölt cikket.

A drasztikus visszaesés egyik okának a házasságkötések számának nagy mértékű csökkenését tartják. 2023-ban ugyanis 5,9%-kal csökkent a házasságkötések száma. Ez az érték először esett félmillió alá, 489.281 párra. Mindez azért jelentős, mert a japán társadalom hagyományos értékeinek köszönhetően a házasságon kívüli születés meglehetősen ritka.

A felmérések szerint a japán fiatalokat a munkavállalás kilátástalansága, a magas megélhetési költségek és a vállalati kultúra riasztja el leginkább a házasságkötéstől és a családalapítástól. Ennek következtében a síró csecsemők és az utcán játszó gyermekek egyre ritkább látványnak számítanak a távol-keleti országban.

Yosimasa Hayashi kabinetfőtitkár szerint a 2030-as évek végéig tartó, körülbelül 6 éves időszak lesz az utolsó lehetőség a negatív tendencia megfordítására. ,,Nincs vesztegetni való idő” – jelentette ki.

A japán miniszterelnök, Fumio Kishida az alacsony születésszámot ,,Japán legnagyobb válságának” nevezte.

Válaszul előterjesztett egy intézkedéscsomagot, amely leginkább szülésre, gyermekekre és családokra vonatkozó támogatásokat és segélyt tartalmaz.

teljes cikk az Axióma oldalán olvasható.

Forrás: Axióma

Fotó: Axióma

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Békemenet lesz június 1-jén

Békemenet lesz június 1-jén

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!