2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

Radikális kurdok vállalták az isztambuli robbantásokat

2016. december 11., vasárnap 17:13, frissítve: vasárnap 18:48

Eltemették a szombati isztambuli terrortámadás rendőr áldozatait. A Besiktas labdarúgó-stadionjánál történt kettős bombamerényletnek 38 halottja és 166 sebesültje van, a halálos áldozatok közül 30-an egyenruhások voltak. A terrortámadásért egy radikális kurd szervezet vállalta a felelősséget.

A Besiktas stadionja melletti biztonsági kamerák rögzítették, ahogy előbb az autóba rejtett bomba robbant fel, majd a rendőrök megközelítették az öngyilkos merénylőt, aki a következő pillanatban magával együtt az egyenruhásokat is felrobbantotta.

A terrortámadásnak jóval több mint 30 halálos áldozata és több mint 160 sebesültje van. Az elhunytak többsége rendőr, a hatóságok szerint ők voltak a merénylet célpontjai. A meggyilkolt egyenruhásokat már el is temették, az állami gyászszertartáson Recep Tayyip Erdogan elnök is részt vett.

Az államfő később a tragédia helyszínén is lerótta a kegyeletét – itt százak gyűltek össze török zászlóval a vállukon, hogy az áldozatokra emlékezzenek. Erdogan megígérte az összegyűlt gyászolóknak, hogy folytatja a terror elleni harcot.

„Most a terror jelentette teherre kell összpontosítanunk. A törökök ne kételkedjenek abban, hogy a végsőkig folytatjuk a terror elleni harcot. Meg akarnak félemlíteni minket ezekkel a támadásokkal, de mi sokkal jobban tiszteljük magunkat annál, mintsem hogy odaadjuk a stadiont ezeknek a gyávák alakoknak” – fogalmazott a török elnök.

A terrortámadásért a Kurdisztáni Munkáspárttal szövetséges Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű csoport vállalta a felelősséget. Korábban a török kormány is a kurdokat nevezte meg a bombamerényletek felelőseként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!