2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Párizs visszautasította Trump Macronnak címzett bírálatát

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken élesen visszautasította Donald Trump amerikai elnök bírálatát, amellyel Emmanuel Macron francia államfőt illette az Iránnal kapcsolatos konfliktusban vállalt közvetítési kísérlete miatt.

  • Párizs visszautasította Trump Macronnak címzett bírálatát

Párizs a békéért és biztonságért száll síkra a Perzsa(Arab)-öböl térségében és nincs szükséges semmiféle engedélyre ehhez - emelte ki közleményében Le Drian.

"Irán kérdésében Franciaország teljes mértékben szuverén módon jár el" - szögezte le a francia diplomácia vezetője.

Le Drian szerint a feszültség növekedése politikai kezdeményezéseket kíván, s Macron pontosan ezt teszi partnerei - mindenek előtt a 2015-ös atomalku európai aláírói - számára teljesen átlátható módon. "Mindent el kell követni, hogy a konfliktushelyzet ne fajuljon veszélyes konfrontációvá" - fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: Macron határozottan felszólította a teheráni vezetést, hogy teljesítse a többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

Csütörtöki mikroblog-bejegyzésében Trump úgy fogalmazott, hogy Irán "kétségbeesetten" szeretne tárgyalni az Egyesült Államokkal, de közben vegyes jelzéseket kap mindazoktól, "akik minket szándékoznak képviselni, köztük Macrontól, Franciaország elnökétől". Hangsúlyozta: "Tudom, hogy Macron jót akar, ahogyan a többiek is, de senki nem beszélhet az Egyesült Államok nevében, csakis maga az Egyesült Államok". "Senkinek sincs felhatalmazása semmiféle úton módon és formában képviselni minket!" - írta Trump.

A napokban olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint Haszan Róháni iráni elnök többször is telefonon egyeztetett a francia elnökkel, arra kérve őt, hogy segítsen az Egyesült Államokkal fennálló feszültség enyhítésében. Egyes hírek szerint Macron meghívta Róhánit még a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-es országcsoport augusztus 24-én kezdődő csúcstalálkozójára is, amelyet a dél-franciaországi Biarritzban tartanak, s amelyen jelen lesz Trump is.

Az amerikai kormányzat 2018 tavaszán egyoldalúan felmondta az Irán nukleáris programját korlátozni hivatott többhatalmi megállapodást, s azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott. Franciaország a szerződésben részes többi országgal - Németországgal, Nagy-Britanniával, Kínával és Oroszországgal - azon dolgozik, hogy megmentse az atomalkut és közvetítsen a felek között.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mianmarban buddhista kolostort támadott a légierő, sok a halott és a sebesült

Mianmarban buddhista kolostort támadott a légierő, sok a halott és a sebesült

Legalább 16 ember meghalt egy mianmari buddhista kolostorban a katonai junta légicsapásában, mintegy ötvenen pedig megsebesültek a csütörtök reggeli támadásban az ország középső részén fekvő Magway régióban - közölte a dpa német hírügynökséggel egy szemtanú, aki a mentési munkálatokban is részt vett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!