2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

Orosz rakéta lőtte le a maláj gépet – kérdés, ki lőtte ki?

,

2015. október 13., kedd 19:15, frissítve: szerda 12:23

Egy orosz gyártmányú Buk rakéta lőtte le a maláj utasszállítót Ukrajna felett. Ezt állapította meg végleges jelentésében a nemzetközi vizsgálatot vezető holland testület. A ma nyilvánosságra hozott dokumentum azzal nem foglalkozik, hogy ki lőtte ki a rakétát. Az ukrán kormány Oroszországot, az oroszok az ukrán hadsereget vádolják. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépen 298-an utaztak.

A robbanástól a gép orra leszakadt, a pilóták azonnal életüket vesztették. Az utasok még másfél percig eszméletüknél lehettek. 298 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, többségük holland állampolgár volt. A helyszínen talált maradványokból holland szakértők összerakták azt a részt, ahol a rakéta eltalálta a gépet, és egy számítógépes szimuláción be is mutatták. „Az MH17-es járat azt követően zuhant le, hogy a rakéta felrobbant a gép mellett, a pilótafülke bal oldalán. A robbanófej 9n314m típusú volt, amelyet olyan rakéta hordozott, amelyet a BUK föld-levegő rakétarendszer használ” – mondta Djibbe Joustra a vizsgálóbizottság elnöke.

Arra a holland jelentés nem tér ki, hogy a rakétát oroszbarát szakadárok lőtték-e ki, vagy az ukrán hadsereg. A büntetőjogi felelősség megállapítása pedig külön vizsgálat tárgya, amelynek néhány hónapon belül várható az eredménye.

Az orosz védelmi minisztérium a becsapódás szögéből arra következtet, hogy a rakétát az ukrán hadsereg által ellenőrzött területről lőtték ki, a fegyver maga pedig egy régebbi típus volt, amelyet csak az ukrán erők használnak, az oroszok nem. „A kísérletek eredményei teljesen megcáfolták a holland bizottság következtetését a rakéta típusát és a kilövés helyét illetően” – állítja Yan Novikov, az orosz állami fegyvergyártó vállalat vezérigazgatója.

Az oroszok azt állítják, hogy az ő vizsgálati eredményeiket a hollandok figyelmen kívül hagyták. Ugyanakkor épp Moszkva vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a maláj gép lezuhanásának körülményeit egy ENSZ-bizottság vizsgálja ki. Az ukrán kormány visszautasítja az orosz jelentés megállapításait, és az orosz hírszerzést vádolja a Boeing 777-es lelövésének a kitervelésével. Kijev szerint a kelet-ukrajnai szakadárok orosz szaktudás nélkül nem tudták volna kilőni a rakétát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!