2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Orbán szerint semmilyen előrelépés nem történt

2016. szeptember 17., szombat 09:34, frissítve: vasárnap 18:36

A német kancellár és a lengyel elnök is arra utalt a pozsonyi csúcs után, hogy nem lesz kötelező kvótarendszer. A szlovák fővárosban tartott találkozó záródokumentuma szerint a tagállamok ellenállása miatt más módszert kell keresni a menekültválság megoldására. Az európai vezetők azt is elfogadták, hogy több forrást biztosítsanak az uniós határvédelemre, illetve tárgyalni kezdenek egy közös európai hadsereg létrehozásáról. Orbán Viktor mindenezek ellenére kitart amellett, hogy nem változott az uniós bevándorlási politika.

A népszavazási kampány hangulatában vett részt Orbán Viktor a pénteki pozsonyi csúcson. „Ne alkalmazzanak jogalkotási trükköket, így kijátszva ezzel a nemzetállamok szuverén döntését és akaratát. Mint ahogy tették ezt a kvótánál” – fogalmazott a csúcsra érkező magyar miniszterelnök.

A kvótákról a belügyminiszterek döntöttek tavaly szeptemberben és ezt a magyar kormány is elfogadta. Csak később visszakoztak, amikor a konkrét számokról volt szó, Magyarországnak összesen 1294 embert kellett volna befogadni Olaszországból és Görögországból. Nem illegális bevándorlókat, hanem legális, elbírált kérelmű menekülteket, akik háborús országból érkeznek. Nincs szó több millió emberről, az EU 160 ezer elhelyezését akarja megoldani. Ráadásul a pozsonyi záródokumentum is utal arra, hogy az uniónak nincs jogi lehetősége a befogadás kikényszerítésére, tehát nincs kötelező kvóta.

„A mai napon nem változtatták meg Brüsszel bevándorláspolitikáját. Sőt, azt kell mondanom, hogy továbbra is a korábbi, igyekszem udvariasan fogalmazni: önsorsrontó és naiv bevándorláspolitika uralkodik” – értékelt a pozsonyi találkozó után Orbán Viktor.

A miniszterelnök szavaival ellentétben a pozsonyi zárónyilatkozat egyértelműen fogalmaz: az EU nem engedheti meg, hogy megismétlődjenek a tavalyi tömegjelenetek a határokon. Ezért erősítik az EU határvédelmi szervezetét, a Frontexet és létrehoznak egy önkéntesekből álló szervezetet is, ami a menekültek elhelyezésében segít. Orbán Viktor szerint a határ menti fegyverkezés, illetve a befogadás elutasítása jelenti a szolidaritást.

„Ha megnézzük, hogy ki mit áldoz ma Európában azért, hogy biztonságos legyen, ki mennyit költ pénzben, politikai erőfeszítésben, biztonsági intézkedésekben, hogy Európában az emberek biztonságban éljenek, akkor Magyarország a legszolidárisabb országok közé tartozik” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Francois Hollande francia elnök és Martin Schulz európai parlamenti elnök is üzent a csúcs végén Orbán Viktornak, hogy remélik, a népszavazási kampány után lehetséges lesz a valóságot figyelembe véve is tárgyalni a magyar kormánnyal.

A pozsonyi csúcsról készült teljes összefoglalót a Hírvilág vasárnap esti adásában láthatják, 19 óra 30 perctől a Hír TV műsorán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!