2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Nukleáris konfliktushoz vezetne minden olyan lehetőség, amely Ukrajna helyzetén jelentősen változtatna

Két éve tart Putyin háborúja. Ukrajna eddigi legnagyobb sikere, hogy még mindig kitart; de Oroszország jelenleg nyerésre áll.

  • Nukleáris konfliktushoz vezetne minden olyan lehetőség, amely Ukrajna helyzetén jelentősen változtatna

Ukrajna előző két évének története szinte mindenhol büszkeség tárgya lehet. Büszkék lehetnek a kijevi kormányzati negyedben arra, hogy az ország megmaradt, csillogtathatja morális kiállását az Ukrajnába számolatlanul dollár- és euró-tízmilliárdokat öntő Egyesült Államok és Európai Unió. Csak a 2022 ősze óta szinte teljesen befagyott harctéren nincs sok ok az ukrán büszkeségre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én adta ki a parancsot Ukrajna megtámadására, s az orosz hadsereg megkezdte masírozását Kelet-, Délkelet- és Északkelet-Ukrajnán át Kijev felé. Március–április fordulóján aztán vereséget szenvedve kivonult a főváros térségéből, pusztítást hagyva maga után.

"Ukrajna területének 18 százaléka továbbra is megszállás alatt van”

2022 áprilisában a műveletek fő iránya megváltozott, az oroszok a Donbaszra koncentráltak, és májusra elfoglalták az Azovi-tenger legfontosabb kikötővárosát, az elhíresült Azov légió székhelyét, Mariupolt. 2022 szeptemberében aztán Ukrajna meglepő módon igen sikeres ellentámadásra volt képes mind az északkeleti Harkiv, mind a délkeleti Herszon térségében, visszaszerezve az oroszok által az évben elfoglalt területek több mint felét. Moszkva erre részleges mozgósítással és a Luhanszki, a Donecki, a Herszoni és a Zaporizzsjai terület álnépszavaztatásával, majd annak nyomán annektálásával reagált – s mivel télen érdemben nem történt semmi, ezzel katonai értelemben véget is ért a háború első esztendeje.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!