2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Nem zárja ki az USA a katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában

Donald Trump, amerikai elnök kijelentette: bármit megtenne az amerikai diplomaták védelméért. A venezuelai ellenzéki parlament vezetője múlt héten nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökének, az őt támogató Egyesült Államok és a latin-amerikai ország között azóta egyre feszültebb a viszony.

  • Nem zárja ki az USA a katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában

„5000 katonát Kolumbiába” – ezek a szavak álltak az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójának jegyzetfüzetén, amit egy riporter fényképezett le John Bolton Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. A Venezuelával szomszédos Kolumbia külügyminisztere a feljegyzésre úgy reagált, nem világos Bolton jegyzetének jelentése, és országa továbbra is fenntartja kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

„A John Bolton Úrnál található, Kolumbiáról szóló feljegyzéssel kapcsolatban: annak oka és jelentősége nem világos. Kolumbia továbbra is folytatja a párbeszédet az Egyesült Államokkal és együttműködik ezzel a barátságos állammal a különböző bilaterális és globális ügyekben” – reagált Carlos Holmes Kolumbia külügyminisztere.

Donald Trump, amerikai elnök azonban már vasárnap arra figyelmeztette a latin-amerikai országot, hogy az USA nem hagyná válasz nélkül, ha Venezuelában akkreditált diplomatáit sérelem érné, el a hadsereg bevetését sem vetette el. A két ország közötti feszültséget az okozza, hogy az Egyesült Államok kiállt a magát Venezuela elnökévé nyilvánító Juan Guaido mellett, törvénytelennek nevezve a hivatalban lévő elnök, Nicolas Maduro hatalmát. Trump ugyanakkor súlyos szankciókat vetett ki a venezuelai állami olajcégre, amivel jelentősen megcsappanhat az ország kőolaj-exportja az USA-ba.

„John Bolton az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén egy sor intézkedést jelentette be, szankciókat, amelyek egyoldalúak, illegálisak és szembe mennek az erkölcsi normákkal. El akarják lopni a Citgo céget a venezuelaiaktól. Legyetek résen, Venezuela polgárai, az Egyesült Államok ma úgy döntött, ellopja a céget és rátér egy illegális útra” – mondta Nicolas Maduro.

A számos nyugati ország támogatását élvező Guaido közben Maduro lemondását követeli, mondván, az elnök ellopta az államfői hivatalt, amikor tavaly májusban választási csalással került hatalomra. Az ellenzéki parlament vezetője kijelentette, a venezuelaiak nem akarnak külföldi katonai beavatkozást, és a hazai biztonsági erőket is békés eszközök használatára szólította fel.

„Arra kérjük a katonákat, hogy álljanak az alkotmány oldalára. Ne lőjenek békés felvonulókra, és ne nyomják el azokat a fiatalokat, akik szabadságukért és családjukért küzdenek” – nyilatkozta Juan Guaido.

Guaidot az USA-n, Kanadán és a legtöbb latin-amerikai országon kívül az európai országok zöme és Izrael is támogatja. Oroszország és Kína azonban Maduro mellé állt. Szakértők szerint a kialakult válsághelyzetet az dönti majd el, hogy ki szerzi meg az irányítást a hadsereg felett. Venezueláé a világ legnagyobb kőolajkészlete, mégis a csőd szélén áll. A második mandátumát töltő Maduro az elmúlt években gazdasági és politikai krízist teremtett az országban, a lakosság mintegy 86 százaléka éhezik, több millióan pedig elmenekültek. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!