2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napirend előtti felszólalások 13:00

Külföld

Nem sikerült a kormányalakítás Spanyolországban

A spanyol parlament nem választotta meg miniszterelnökké Pedro Sanchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát a szavazás csütörtöki, második fordulójában sem. A szocialista politikusnak a képviselők egyszerű többségének támogatását kellett volna elnyernie ahhoz, hogy újraválasszák a posztra. Miután ez nem sikerült, várhatóan ősszel ismét választásokat tartanak Spanyolországban.

  • Nem sikerült a kormányalakítás Spanyolországban

Marad a parlamenti patthelyzet Spanyolországban. Pedro Sanchez ügyvezető kormányfőt csütörtökön másodszor utasította el a parlament. Habár a keddi első forduló után elég lett volna az egyszerű többség is a törvényhozásban a kormányalakításhoz, a szocialista politikus már a szavazás előtt elismerte, hogy nem rendelkezik az újraválasztáshoz szükséges támogatással.

,,Nagyon sajnálom, hogy a parlament megakadályozta a kormányalakítást. Hölgyeim és uraim, törvényhozók, első megbízatásom óta hangoztattam, a fő célom egy olyan kormány alakítása volt, amely nem függ a szeparatista erőktől'' - összegezte véleményét Pedro Sanchez.

A szocialista politikus azonban a baszk és a katalán erők támogatására is rászorult. Már 2018-as megválasztásakor számolt azzal, hogy valószínűleg előrehozott választásokat kell kiírnia. Mivel Sánchez nem akart a kötelező érvényű függetlenségi népszavazásról tárgyalni, a katalán pártok nem voltak hajlandóak megszavazni a 2019-es költségvetést februárban. Ilyen 20 éve nem fordult elő az országban. Így április végén újabb választásokat tartottak, ahol a szocialista párt 28,5-al messze nem tett szert abszolút többségre.

A spanyol lakosságnak azonban már kezd fogyni a türelme, három év alatt ez volt a harmadik szavazás az országban, és ismét nem sikerült a kormányalakítás.

,,A parlament kudarcot vallott, ebben a tempóban soha nem lesz kormányunk. Mindannyian kormányozni akarnak, de egyiküknek sincs többsége. Ennek soha nem lesz vége, a közpénzeket választásokra költik, ahelyett, hogy megállapodásra jutnának.'' - mondta egy férfi.

A spanyol jogszabályok szerint a törvényhozásnak a választások után két hónapja van arra, hogy megválassza az ország új miniszterelnökét, különben új parlamenti választásokat kell kiírni. Így ősszel várhatóan újabb voksolást tartanak.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!