2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Mindkét robbantást túlélte, majd elrepült

2016. március 24., csütörtök 17:54, frissítve: vasárnap 13:37

Újabb terroristát keres a belga rendőrség a brüsszeli merényletekkel összefüggésben. A férfi a metróban elkövetett terrortámadást segíthette. Az öt terroristából három meghalt, kettőről nem tudni, hogy életben van-e. Közben a belga belügyminiszter felajánlotta a lemondását, mivel tavaly futni hagyták az egyik robbantót, akit Törökország korábban már elfogott és kiutasított.

Mindkét brüsszeli terrortámadásnál jelen volt, és mindkettőt túlélte Marc Schreiner berlini ügyvéd. A Német Kórházak Szövetségének lobbistája a repülőtéren belül volt, amikor reggel nyolc órakor az első robbantás történt az American Airlines pultjánál.

„Az emberek pánikszerűen futottak. El akartam menekülni a repülőtérről, ezért keresztülmentem az épületen. Ez közvetlenül a robbanás után történt, és szerencsém volt, mert a zűrzavart kihasználva ki tudtam menni. Nagyon felkavaró képeket láttam az indulási oldalon” – mondta Marc Scheriner berlini ügyvéd.

Ezután az ügyvéd taxiba ült, a központba hajtatott, és a Maelbeek metróállomásnál szállt ki a járműből – épp akkor, amikor az egyik metrókocsiban robbanás történt. A férfi az elsők között ért a helyszínre, maga is bement a metróba, és próbált segíteni egy sebesült nőnek.

„Elképesztő nap volt. Elrepültem Brüsszelbe, átéltem két bombatámadást, szörnyűséges képeket láttam. Láttam, ahogy megégett, vérző emberek előbukkannak a füstből. Azután visszarepültem Berlinbe. Semmi bajom nincs, legalábbis fizikailag” – számolt be a történésekről az ügyvéd.

A brüsszeli terrorakciókat marokkói származású, de Belgiumban felnőtt és belga állampolgárságú férfiak követték el. A támadók közül hárman, köztük egy testvérpár életüket vesztették. Egyikőjük, Najim Laachraoui tavaly ősszel a migránsokkal együtt, Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba. Később segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítésében, és kapcsolatban állt a támadások szervezőjével, a múlt héten elfogott Salah Abdeslammal.

A negyedik terroristát még keresik. A CNN szerint a rendőrség azóta azonosított egy ötödik terroristát is, aki a metróban történt merényletnél játszott szerepet. Róla szintén nem tudni, hogy életben van-e még. A török miniszterelnök szerint az egyik elkövetőt, az egyik repülőtéri robbantót Törökország korábban elfogta, Hollandiába deportálta, és figyelmeztette a belga hatóságokat.

„Figyelmeztetésünk ellenére, hogy ez a személy egy külföldi terrorista, a belga hatóságok nem tudták kapcsolatba hozni a terrorizmussal” – jelentette ki a török elnök, Recep Tayyip Erdogan.

Belgium figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, és szabadon engedte a férfit. A belga belügyminiszter, valamint az igazságügyi miniszter felajánlotta lemondását, de azt a belga miniszterelnök visszautasította.

„Úgy érzem, hogy helyes volt vállalni a politikai felelősséget, és felkínálni a lemondásomat a kormányfőnek. Ő és a kabinet azonban azt kérte, hogy a helyzetre tekintettel maradjak, mivel egy háborús helyzetben nem lehet elhagyni a csatateret” – magyarázkodott Jan Jambon.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak több mint 30 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között két magyar. Brüsszelben délután egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra, a kormány tagjai, a parlamenti képviselők és a belga király is részvételével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!