2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Emelkedhet a brüsszeli terror áldozatainak száma

,

2016. március 24., csütörtök 11:42, frissítve: csütörtök 13:52

Tovább emelkedhet a brüsszeli merényletsorozat halálos áldozatainak száma – több mint hatvan sebesült kritikus állapotban van. A keddi robbantásokban harmincegyen haltak meg, nagyjából háromszázan pedig megsebesültek. Belgiumban tart a háromnapos gyász – a fővárosban az előző nap és éjszaka is több ezren emlékeztek és gyújtottak gyertyát az elhunytaknak. Közben folytatódik a hajtóvadászat a terrortámadás negyedik, egyetlen túlélő és szökésben lévő elkövetője után. Sajtóhírek szerint lehet egy ötödik elkövető is, aki a térfigyelőkamerák felvételei alapján a metróban történt robbantásban vett részt. Elképzelhető, hogy ő is életben van.

Éjszakai virrasztást tartottak Brüsszel központjában a keddi robbantások áldozatainak emlékére. A belga fővárosban háromnapos nemzeti gyászt tartanak. A tömegben keresztények és muszlimok együtt tiltakoztak a terrorizmus ellen. „Azért vagyunk itt ilyen sokan, hogy nemet mondjunk a terrorizmusra, és szolidaritásunkat fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóival. Ez bárkivel megtörténhet, velünk, a gyerekeinkkel, a szüleinkkel. Elég volt a gyűlöletből, meg kell állítani a terrorizmust, és ki kell mondani, hogy független a vallásoktól” – nyilatkozta egy zaventemi lakos.

Reggelre az élet visszatért a normális kerékvágásba, de a közlekedési csomópontoknál továbbra is katonák járőröznek. Egy munkába igyekvő férfi azt mondja, ő is fél, de tudja, hogy az Iszlám Állam szélsőségesei pont ezt akarják: „Mosolyognunk kell és nem gondolni az egészre. Rettegésben akarnak tartani minket, ezért a legjobban úgy lehet megállítani őket, ha nem félünk” – emelte ki a brüsszeli lakos.

A Zaventem repülőtéren és a Maalbeek metróállomáson összesen három bomba robbant. A négy támadóból kettőt már azonosítottak. Az El-Bakraoui testvérek belga állampolgárok, és már ismerte őket a rendőrség. Egyikük a török kormány szerint megpróbált Törökországon keresztül Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám államhoz. „Figyelmeztettük a belga hatóságokat, hogy egy terrorista harcosról van szó, de ők nem találtak erre bizonyítékot” – nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A harmadik öngyilkos merénylő sajtóhírek szerint a párizsi terrortámadások bombakészítője lehet. A negyedik támadó elmenekült a helyszínről, őt továbbra is keresik. Sajtóhírek szerint lehet egy ötödik elkövető is, aki a térfigyelő kamerák felvételei alapján a metróban történt robbantásban segédkezhetett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!