2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

May: Ami sok, az sok!

,

2017. június 4., vasárnap 13:02, frissítve: vasárnap 13:50

Egy kisteherautó hajtott a gyalogosok közé a London Bridge-en, majd a támadók késsel rontottak a járókelőkre. Egyelőre nem tudni magyar áldozatról. Az Iszlám Állam követhette el a merényletet, bár hivatalosan még nem jelentette be a szervezet.

A választásokat megtartják, mert az erőszak sosem zavarhatja meg a demokratikus folyamatokat – jelentette ki Theresa May. A brit kormányfő újfajta fenyegetésről beszélt. Hozzátette: „nem tehetünk úgy, mintha a dolgok úgy mehetnének tovább, mint eddig”. Szerinte eddig „túlságosan nagy volt a tolerancia a szélsőségesekkel szemben”.

Kijelentette, hogy az internetet sokkal szigorúbban kell szabályozni, mert elfogadhatatlan, hogy nagy cégek biztonságos helyet nyújtsanak a szélsőséges eszmék terjedésének és a terroristák kommunikációjának.

Közben már hétre emelkedett a tegnap éjszakai merényletben elhunytak száma. Londonban egy kisteherautó a gyalogosok közé hajtott, majd a támadók a hídhoz közeli Borough Marketnél berontottak egy étterembe és a vendégekre támadtak, többeket megsebesítettek.

A rendőrség nyolc perc alatt a helyszínre ért. A sofőrt elfogták, a három késelőt pedig agyonlőtték. Valószínűleg több támadó már nincs szabadlábon.

Fotó: BBC

A hídtól távolabb fekvő Vauxhallnál is késelés történt, de arról később a rendőrség közölte, hogy nem kapcsolódik a hídnál történt támadáshoz. A támadók olyan mellényt viseltek, mint amilyet az öngyilkos merénylők szoktak, de nem volt bennük robbanóanyag.

Fotó: MTI

London muszlim polgármestere, Sadiq Khan gyávának nevezte a támadást. „Nincsenek szavak, amelyek leírhatnák a gyászt és a haragot, amit a városunk érez. Megrémít és feldühít, hogy a gyáva terroristák szándékosan vesznek célba ártatlan londoniakat, járókelőket, akik élvezik a szombat estéjüket. A terroristák tetteire nem lehet magyarázat, és világossá akarom tenni, hogy sosem hagyjuk őket győzni, és azt sem hagyjuk, hogy megfélemlítsék a városunkat vagy a londoniakat” – nyilatkozta a városvezető.

Theresa May brit kormányfő ismét felfüggesztette választási kampányát – csakúgy mint a május 22-i manchesteri terrortámadás után. Vasárnap délelőtt a kormányfő vezetésével összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a Cobra.

Nagy-Britanniában csütörtökön parlamenti választásokat tartanak, a kampány kezdete óta ez már a második terrortámadás az országban.

Kádas István kollégánk Londonban volt a támadás idején, épp a Piccadillyn sétáltak, amikor az eset történt. Elmondása szerint most is hatalmas a készültség a brit fővárosban.

 

Az Iszlám Állam lehetett

A szemtanúk beszámolói, illetve a márciusi támadás elkövetési módja alapján most is valószínűsíthető, hogy az Iszlám Állam követte el a merényletet – bár a támadást még egy szervezet sem vállalta magára. Kis-Benedek József szerint addig nem lehet biztosan kimondani, hogy iszlamista támadás történt, ameddig ezt be nem bizonyítják, vagy valamelyik szervezet fel nem vállalja. Ugyanakkor a biztonsági szakértő szerint a jelek arra mutatnak, hogy a támadók az Iszlám Állam módszereit követték.

A szakember emlékeztetett, hogy a terrorszervezet már két éve arra buzdítja követőit, hogy hajtsanak végre merényleteket európai keresztények ellen, mindegy, milyen módszerrel. A mostani londoni támadás Kis-Benedek szerint jól szervezett és összehangolt volt, a támadók a mozgalmasabb, esti órákra időzítették a merényletet. Emellett az elkövetők a hatóságokat is próbálták megtéveszteni, hiszen álrobbanómellényt öltöttek: a szakértő arra is emlékeztetett, hogy a brit fővárosban már jó ideje számítanak a támadásokra, és az elkövetők azt várhatták a hamis pokolgépektől, hogy azok miatt nem merik majd őket lelőni a rendőrök.

Ugyanakkor Kis-Benedek szerint nem szabad azt mondani, hogy a brit hatóságok elbuktak a terror elleni harcban, hiszen a közelmúltban harminc merényletet hiúsítottak meg – még ha ezekről a média nem számol is be. Emellett a mostani éttermi támadáskor is nagyon gyorsan reagáltak, ám sajnos az ehhez hasonló merényletekre gyakorlatilag lehetetlen felkészülni. Mint ahogy azt sem lehet előre felderíteni, hogy melyik autóval hajthatnak támadók emberek közé, mert az elkövetők csak kiválasztják a helyszínt, és valahonnan szereznek egy járművet.

A szakértő szerint várható volt, hogy Franciaországból áttevődnek a merényletek Nagy-Britanniába – hiszen választások is lesznek. Emellett a tapasztalatok alapján a ramadán hónapjában gyakoribbak a merényletek. Kis-Benedek ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy London meghátrálna, és elhalasztanák a jövő heti választásokat.

Magyar áldozatról nincs hír

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök táviratban fejezte ki együttérzését a brit miniszterelnöknek, de részvétüket nyilvánították az Európai Uniós tagállamok és intézmények vezetői, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A magyar külügyminisztérium nem tud arról, hogy a londoni támadásnak magyar áldozatai vagy sebesültjei lennének.

„A jelenlegi információk szerint nincs magyar az áldozatok és sérültek között, […] és a londoni nagykövetségünk ügyeleti számán sem kért mostanáig segítséget senki” – nyilatkozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Rövid időn belül a harmadik támadás

Március 22-e óta ez volt a harmadik terrorakció Nagy-Britanniában. Aznap egy Khalid Masood nevű férfi először a londoni Westminster hídon hajtott a gyalogosok közé, majd a brit parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadót a helyszínen lelőtték. A támadásnak összesen öt halálos áldozata volt.

Május 22-én éjjel pedig Ariana Grande popénekesnő manchesteri koncertje után egy 22 éves líbiai férfi robbantotta fel magát a helyszínen. A merényletben 22-en meghaltak, nagyjából hatvanan megsérültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!